Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Ненков: Предлаганият от нас Закон за устройството на Столична община ще покаже къде да има небостъргачи

Обществена дискусия за промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община

Христо Проданов: Законът няма да реши проблема кардинално

Снимка: БГНЕС

Днес в парламентарната комисия по регионална политика ще има обществена дискусия за промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община. Един от вносителите е Александър Ненков от ГЕРБ. Законът е рестриктивен и ще посочи къде ще има небостъргачи, каза Ненков в предаването "Преди всички":

Последните години, предвид и сериозния инвеститорски интерес, се породиха зони на напрежение и наистина имаше пропуски в законодателството и там, където имаме, най-общо казано, свързано застрояване на две регулационни линии, представете си, когато сте на ъгъл на две улици и там попадате в смесена многофункционална зона, която е най-хубавата за строителство, тогава по закон е определено да няма ограничения в плътността, интензивността и височината на тези сгради. И всъщност инициативата дойде от Столична община, госпожа Фандъкова, главния архитект, тъй като те са поставени в една ситуация малко между чука и наковалнята. Защото от едната страна хем главният архитект трябва са изпълни законовите изисквания, от друга страна, осъзнавайки, че това би породило някакво напрежение.

Ние се надяване със законопроекта, който мога да твърдя, че е доста рестриктивен и вие ще чуете днес на самата дискусия, повечето браншови организации ще бъдат против това нещо, тъй като някой влияе пряко върху техния процес. Законопроектът е доста рестриктивен, той ограничава възможността и дава ясна перспектива от една страна на гражданите къде ще могат да се правят високи сгради, да не оставаме изненадани, когато започне една такава сграда, и от друга страна, инвеститорите пък ще знаят къде са възможни, ако искат да правят небостъргачи, къде ще могат да правят такива неща. Едно от важните неща е, че всяка една висока сграда, всяка една сграда над 75 метра, която е, или има 20 хиляди разгъната застроена площ, ще минава с решение на Общинския съвет, за да може и колегите в Общинския съвет, тъй като все пак са представители на различни политически групи, да има и този политически контрол върху изграждането на такива сгради.

Христо Проданов от БСП посочи, че социалистите смятат, че законопроектът няма да реши проблемите:

Ние ще се възпротивим по принцип на това, което предлагат управляващите и ще ви обясня по-подробно. Общият устройствен план е законът, който дава визията за развитието на едно населено място. Законът за устройството и застрояването на Столична община може дори да не бъде закон, може дори да бъде наредба или правилник, защото неговата основна задача е да създаде правилата и нормите, по които да се изпълнява Общият устройствен план. В момента колегите от ГЕРБ предлагат точно обратното и ние затова смятаме, че няма да може да се реши този въпрос кардинално. 

Според Проданов в закона има и добри текстове, които социалистите биха подкрепили, но е необходимо устройственият план да се промени основно. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени