Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правото и етиката в контекста на дигитализацията и биоинженерството

БНР Новини
Д-р Стоян Ставру (вдясно) и Христо Кутиев в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Кирчо Стоичков

Генетичната информация като вид собственост и т.нар. „заместващо майчинство“. Информираното съгласие на пациента при телемедицината. Нарушаване правата на детето в пренаталния период и асистираната репродукция. Невроимплантите – между свободната воля и техноволята. Етичните и правни граници на лекарската професия.
С развитието на високите технологии в наши дни тези проблеми стават не само все по-актуални, но дори „акутни“ и „хронични“, казано на езика на медицината. Налага се и преосмисляне на редица понятия: „семейство“, „родителство“, „достойнство“; даже „живот“ и „смърт“. Ценен опит за такова преосмисляне в съответствие с модерните реалности бе направен на петата национална конференция по биоправо и биоетика.
Разговаряме с първия преподавател по биоправо у нас, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и НБУ, д-р Стоян Ставру и докторанта по наказателен процес в Института за държавата и правото при БАН Христо Кутиев.
• 360 градуса: философът проф. д-р Стилиян Йотов – настъплението на науката и технологиите и предизвикателствата пред биоетиката и биоправото.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени