Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Кисляков: Няма достатъчно ресурси за поддържане на язовирите

Емил Савов: Превенцията е силно подценена на държавно ниво

Темата с опасните язовири в България коментирана в предаването "12+3" проф. Димитър Кисляков, председател на Българското дружество по големите язовири и преподавател в УАСГ и от Емил Савов, зам.- изпълнителен директор на Сдружението на общините.

Специалистите си вършим работата и не само, когато ни потърсят. Непрекъснато ни търсят. Ние добросъвестно си даваме мнението. Доколко то се взема предвид, е друг въпрос. Нашите наблюдения са, че това не става винаги, защото има определени интереси, които влизат в нормативната уредба. Материята е много сложна и обстановката също е сложна. Институциите имат различия относно отговорността на различните институции. Има предложения за изменения на Закона за водите, каза проф. Кисляков.

Емил Савов допълни, че в България има 5200 язовира. 4700 са общински. Най-много са язовирите в Хасковско.

Предписанията идват от комисиите към областните управители. Координацията не е на необходимата висота. Относно готвените промени е важно язовирите да бъдат категоризирани по степен на риск. От три категории язовири за малките язовири утежнените процедури да не важат и да се съсредоточат усилията за превенция към големите язовири. В момента законодателството не прави разлика и всеки язовир е обект от първа степен. Да насочим ресурсите, които имаме, към рисковите обекти. Превенцията е силно подценена на държавно ниво. 80 млн. лв. всяка година - по-голямата част от този ресурс да отива за превенция. Зависим и от бюджетните процедури, отбеляза Савов.

Проф. Димитър Кисляков уточни, че 5660 са по последни данни язовирите у нас. Тук трябва да се подчертае, че държавата дълги години беше абдикирала от тази инфраструктура. На общините беше вменено задължението да се грижат за тях. Но всичко това е процес. Те са поставени в тежки условия, защото нямат ресурс - специалисти, налична техника, материални средства. Има и задължение за поддържане на речен участък след язовирната стена. Тези язовири са строени по някаква необходимост. Старо правило е, че който има много вода и който има малко вода, трябва много да строи. Не са могли да бъдат изпълнени определени предписания.

Целия разговор по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна