Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре ще бъде премиерата на книгата "Изгубените Балкани" на Рандал Бейкър


Утре в "Клуба на архитекта" в София ще бъде премиерата на книгата на проф. Рандал Бейкър "Изгубените Балкани". В предаването "Хоризонт до обед" проф. Бейкър, който от години живее у нас, каза как се е стигнало до написването на книгата:

Историята на "Изгубените Балкани", това всъщност е историята на 253 снимки от 1927 до 1933 година. Те бяха намерени насред едно поле, по време на дъждовен ден в Англия. Един господин, който се занимава с купуване и търговия с книги и който е мой приятел, ги купи. И той случайно намери тез 253 големи стъклени диапозитиви, но нямаше представа защо ги е купил и какво представляват. Тя бяха в три дървени сандъка с каишка.

Аз съм достатъчно стар да си спомня, че когато отидеш на лекция през 50-те, човекът, който води лекцията пристигаше точно с такива кутии с диапозитиви. Вътре в един от тези сандъци имаше едно листче с надпис BULG. 33-34.

Шест години по-късно в магазина влезе една дама и купи една от моите книги. Той самият не я беше чел и попита за какво става въпрос и тя отговори: "Главно за България". И когато чу думата "България", той се сети за това малко листче, само че беше загубил сандъците. Но неговият китайски тъст ги намери в мазето и той каза: "А, България" и след това ми писа. Той каза: "Ти имаш познания за България, така че би ли искал да видиш тези снимки".

Проф. Бейкър разказа и кой стои зад снимките:

Тези хора са били колекционери на алпийски цветя. Ако някой ми беше казал, че ще напиша книга за алпийски цветя, аз никога  не бих му повярвал. Но това е отвело тези хора в най-отдалечените части на Македония, Черна гора, България, особено в Пирин, Източна Албания и Косово.

Името на този човек е Паджет Томпсън и съпругата му Мод. Да напиша тази книга беше доста деликатно, защото след време намерихме техните дневници и това, което той е писал, и те се свързаха снимките. Тези снимките те са ги показвали, когато са чели записките си. Това е един вид детективска история.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна