Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер: През следващите дни става ясно дали преговорите за Брекзит могат да навлязат във втора фаза

Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в четвъртък, че през следващите няколко дни ще се види, дали Брекзит разговорите с Великобритания са постигнали достатъчен напредък, за да се навлезе във втората фаза на преговорния процес.

Ние сме в интензивни преговори с Обединеното кралство, за да приключим първата фаза на разговорите по теми като гражданските права, т.нар. "Ирландски проблем" и сметката, която ще трябва да бъде платена от страна на Великобритания, заяви Юнкер на пресконференция по време на официално посещение в Швейцария, съобщава агенция Ройтерс.

Най-лошото е зад нас, но в същото време за мен няма достатъчно напредък, за да кажа, че можем да навлезем във втората фаза на разговорите, засягаща нашите взаимоотношения в бъдеще. В следващите няколко дни ще видим дали това може да бъде факт, посочи той.

Запитан за последните медийни информации, според които Великобритания може би вече е склонна да плати около 45 милиарда паунда за Брекзит развода си с ЕС, Жан-Клод Юнкер отговори: Не съм достатъчно луд, за да отговоря незабавно на този въпрос.

Междувременно говорител на британския премиер Тереза Мей посочи, че Великобритания е постигнала напредък по преговорите с ЕС относно границата с Ирландия, но допълни, че все още има доста работа за вършене.

Беше потвърдено и че законопроектът, потвърждаващ официалната дата за Брекзит (29-и март 2019-а година), ще бъде дебатиран от британския парламент на 4-ти декември и след това повторно четири дни преди 20-и декември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна