Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Славински: Намаляването на роуминга с Македония ще има благоприятно влияние

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Кога и с колко ще поевтинеят мобилните комуникации след подписването на споразумението между България и Македония? Ако има комуникации, има и приятелство, каза днес българският премиер Бойко Борисов. Според него са нужни два-три месеца за намаляване на таксите. Според колегата му Зоран Заев това може да отнеме около половин година. Темата беше коментирана в предаването "Нещо повече" от проф. Антони Славински от Асоциация "Телекомуникации".

Операторите от двете страни трябва да се договорят за цените на едро. След това всеки оператор ще определи тарифите за гражданите. От страна на двете правителства може да се окаже натиск. В момента имаме типичен пазар на потиснат трафик - хората не разговарят, защото е много скъпо.

Проф. Славински подчерта, че увеличаването на трафика ще компенсира първоначалните загуби за операторите. Това, че се случва в нашия регион, е добър знак за държави които искат да се присъединяват, за да се доближат до това, което се случва в ЕС.

Не трябва да се ограничаваме само с гледните точки на политиците и операторите. Намаляването на таксите ще окаже благоприятно влияние. Бизнесът е заинтересован от по-ниските тарифи,
смята Антони Славински.

Трябва да сме търпеливи и да сме наясно, че става дума за постепенен процес. Бизнесът ще прецени ползите и загубите и ще намери пътя стъпка по стъпка. В ЕС това също не стана изведнъж. Отне години.


Българските оператори ще дадат тарифи. Те не са длъжни да дадат еднакви цени
, отбеляза проф. Славински, който не се ангажира с прогноза с колко биха били намалени таксите първоначално.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна