Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпване на еврото за трети пореден ден на търговия

Снимка: БГНЕС

Еврото поскъпва за трети пореден ден на търговия след серия солидни икономически данни от еврозоната и на фона на общата слабост на щатския долар в резултат на оповестената снощи стенограма от последното заседание на Федералния резерв.

Подкрепа за единната валута оказва много силното проучване на агенция Markit за бизнес активността в еврозоната през ноември, както и потвърдените от немската статистика данни за ускорен растеж на икономиката на Германия през третото тримесечие на годината.

В последните часове вървят и известни спекулации, че по-късно днес лидерът на немската Социалдемократическа партия (СДП), Мартин Шулц, ще подаде оставка, предоставяйки по този начин възможност за преговори с десницата на канцлера Ангела Меркел за нова голяма управляваща коалиция след провала на преговорите за т.нар. коалиция "Ямайка".  Евентуалното преодоляване на политическата криза в Германия без провеждането на предсрочни избори е също фактор в подкрепа на днешното поскъпване на единната европейска валута.

В същото време зелените пари остават под натиск от продажби, след като снощни индексът на долара се понижи с 0,8% спрямо останалите шест основни валути (най-солиден дневен спад от юни насам) като реакция на стенограмата от последното заседание на Фед, проведено в края на октомври и началото на ноември. Въпреки, че членовете на Фед сякаш потвърдиха, че ще има ново повишаване на лихвените ставки на последното за годината заседание през декември, те изразиха сериозни притеснения относно очакваното от тях нарастване на инфлацията в САЩ към целевото ниво от 2 на сто. Това сякаш поставя под въпрос политиката на Фед за по-нататъшно повишаване на лихвите през следващата година и допринася за обезценката на щатския долар от вчера насам.

Всички това помогна за поскъпване на еврото към 8-дневен връх от 1,1855 долара - точно под неговия едномесечен връх около 1,1860 нивото от 15-ти ноември. Единната европейска валута нараства и към тридневен връх от 0,8910 британски лири, както в същото време опитва предпазливо повишение и спрямо японската йена и швейцарския франка.

Доларът обаче продължава да се намира под натиск от продажби спрямо останалите водещи валути, въпреки че търговията е относително вяла и неликвидна, имайки предвид, че финансовите пазари в САЩ са в официална почивка за Деня на благодарността. Доларът се търгува около 111,25 йени - недалеч от сутрешно двумесечно дъно от 111,07 йени и около 0,9815 швейцарски франка - точно над сутрешно 5-седмично дъно около 0,9794 нивото.

Британската лира пък стабилизира около 1,3300 долара, след като в началото на днешната търговия поскъпна за кратко до 6-седмичен връх от 1,3336 долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!