Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ст. Дечев: Историята и филологията дълго ще бъдат препъникамък в отношенията между България и Македония

Снимка: Цветелина Стоянова, БНР

Прагматизмът е най-важното, което беше постигнато на съвместното заседание на правителствата на България и Македония в Струмица. Като резултати от това са деветте документа за двустранно сътрудничество, извеждането на преден план на евроинтеграцията и включването на Македония в структурите на НАТО. Това каза в предаването „Преди всички“ Стефан Дечев, историк, преподавател в Югозападния университет. Той изброи още:

Решаването на проблемите, свързани с инфраструктурата, комуникациите, отбраната, сътрудничеството в областта на отбраната, туризма, кадастъра, сътрудничеството при бедствия, както и онези шест проекта, които бяха изведени на преден план от външните министри, тези 380 хиляди евро, които ще бъдат насочени за решаването на проблеми между двете страни, автомобилът за хора със специални потребности, интеграцията на деца аутисти, санирането на най-голямото училище в Скопие. Беше изведен на преден план и проблемът, свързан с признаването на Македонската православна църква – те се оставят на двете църкви. Това, което много ясно беше показано на пресконференцията на двамата премиери – Борисов и Заев,  беше, че и двамата са абсолютно решени подобни проблеми да не спират процеса на сближаване на едната и другата държава.

Според Дечев, по отношение на езика и двамата премиери са намерили елегантен начин да се измъкнат от поставения въпрос:

Премиерът Зоран Заев заяви, че, съгласно договора, ние говорим за български език и македонски език, съгласно конституциите на двете държави. От друга страна и премиерът Бойко Борисов ясно декларира, че ние се разбираме прекрасно без преводач. Мисля, че и двамата премиери интуитивно са усетили консерватизма на това, което се нарича Македонска историческа наука и Българска историческа наука, Македонска филология и Българска филология, и са решили тези въпроси да ги оставят някъде на заден план и да тръгнат по линия на решаване на прагматичните въпроси.

Дечев каза, че има усещането, че въпросите, свързани с историята и филологията, още дълго време ще бъдат един препъникамък в отношенията между двете държави.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени