Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

У нас няма аналитично звено за предписването на лекарствата

На хората над 65 години в Италия се предписват много, но еднотипни лекарства, показва изследване

| обновено на 24.11.17 в 11:45
Снимка: БГНЕС

Лекарства се изписват без да е необходимо - това констатират лекари и аптекари пред репортер на "Хоризонт". Нито една здравна институция не събира данни за проблема. Липсва и точен анализ дали излишно се харчи обществен ресурс за свръхизписване на медикаменти. 
У нас няма аналитично звено за предписването на лекарствата, каза пред "Хоризонт" д-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз: 
Не зная да е правено подобно в България. Ние сме свидетели много често когато пациенти излизат от кабинетите на лекарите или от болница с рецепти, изписани от двете страни, с по 7-8 лекарства и то за състояние, което невинаги е много тежко и много сериозно и налагащо толкова много медикаменти за изписване. Следва и трябва да бъде изследвано защо се получава този феномен.
Само незнаещите лекари биха изписали повече от нужните лекарства, категоричен беше председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров
Почти няма човек, който да е само с едно заболяване.
У нас има изследване на Клиниката по вътрешни болести в Александровска болница, като се установява, че имаме свръх-изписване на инхалаторни кортикостероиди, съобщи пред "Хоризонт" проф. Даниела Петрова, началник на Белодробното отделение на Александровска болница: 
Има свръх-изписване на някои медикаменти, което понякога има неприятни странични ефекти и допълнително хоспитализиране във връзка с тези нежелани лекарствени реакции.

На 118-ия Национален конгрес на дружеството на италианските лекари по вътрешни болести, състоял се в края на месец октомври, експерти дадоха тревожен сигнал, че на хората над 65 годишна възраст се предписват прекалено много лекарства. Това предизвиква  усложнения в самия болен, освен че разходите на здравната каса излишно се повишават.

Сигналът за тревога бе даден от Института за фармакологични изследвания „Марио Негри” от Милано, работил съвместно с Многопрофилната болница в града. В нея, са били подложени на анализ 5000 хоспитализирани, 60% от които се прибрали у дома със списък от ненужни лекарства, водещо до неприятни и даже опасни последици.

Според статистиката годишно в Италия, поради различни заболявания, в болниците се приемат 5 милиона души над 65 години, като при изписването всеки излиза с поне две нови предписания за лекарства, които се добавят към тези, които пациентът е вземал ежедневно преди това, средно от 5 преминава на 7 вида хапчета. Така в рамките най-малко на три месеца, всеки пети от тях се нуждае от ново влизане в болница заради прекалена употреба на медикаменти,  където получава отново нов списък на лекарства. Два милиона  души се озовават в ситуации на нежелани лекарствени реакции. Това води до увеличение на медицинските прегледи и специализираните визити. Проучването на института „Марио Негри” сочи, че благодарение използването на специален софтуер, рискът да се взимат потенциално неподходящи лекарства спада от 42% на 12%, а опасността  от взаимно влияние на медикаментите намалява от 59% на 33%, като същевременно се подава сигнал за ненужните хапчета. Иновативният проект предложен от експертите се нарича De-prescribing, съдействащ за подобряването на пригодността в предписанията с което 25 % от лекарствата ще бъдат избегнати, както и 55% от хоспитализирането. Програмата може не само да допринесе за подобряване на връзката пациент-лекар, но и да спести годишно на Здравната каса поне 5 милиарда евро, чийто настоящи разходи са от 16 милиарда евро.

От звуковия файл можете да чуете кореспонденцията на Елена Шаханова и репортажа на Гергана Хрисчева 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени