Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира проект в подкрепа на SOS детски селища, част от кампанията "Избери, за да помогнеш"

Проектът на Центъра за обществена подкрепа към SOS детски селища „Емоциите - спътник за цял живот“ е насочен към преодоляване на трудности в емоционалното развитие на деца, които са претърпели раздяла в семейството, загуба на близък човек, бедност. За да бъдат изпълнени намеренията, от SOS детски селища търсят подкрепа от обществото чрез дарение от 1 лев, който можете да изпратите на номер 1287.

От началото на следващата година специалисти ще помагат на 250 деца на възраст от 3 до 18 години. Ще се провеждат обучителни сесии за младежи, загубили грижата на своите семейства и настанени в Центрове за настаняване от семеен тип, ще има и психо-социална работа за деца в избрани училища, допълни Боряна Рашкова, ръководител на Центъра за обществена подкрепа ШАНС:

Поведенческите трудности се появяват като следствие на някакви трудности в семейството, в средата на децата, неща, с които детето не може да се справи и реално се проявява чрез поведението си, то дава сигнал, че нещо с него не е наред. Често пъти първоизточникът на тази проблематика е в семейството. 

Някои от децата са насочени към експертите от SOS детски селища след подаден сигнал в Дирекциите за закрила на детето, когато то е поставено в рискова ситуация.

Консултациите ще бъдат в четирите центъра за обществена подкрепа в София, Перник, Велико Търново и Габрово, обясни Боряна Рашкова.

Чрез инициативата „Научи ме как“ - намерението е да се подобрят социалните умения на децата в общността. Ще бъде организирано и творческо ателие, което ще предлага дейности за деца и родители за развитие на връзката дете - родител и предаване на социален опит чрез арт техники.

Дейностите по проекта са свързани и с финансова подкрепа за деца от бедни семейства, за да бъдат включени децата в курсове и извънкласни форми по интереси. Ще бъдат платени и таксите за зелени училища и лагери, за да имат възможност децата да придобият нови умения за общуване с връстници извън близкото семейно обкръжение и общност. 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна