Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на американския лек суров петрол достигна близо две и половина годишен връх от 58,58 долара за барел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на петъчната търговия американският суров петрол поскъпна към нов близо две и половина годишен връх на фона на затягане на пазарите в Северна Америка, след като преди дни най-големият петролопровод от Канада за САЩ, "Кийстоун", беше принуден временно да спре да функционира с оглед на технически проблем, свързан с разлив на петрол.

Канадският оператор TransCanada Corp. обяви във вторник, че ще съкрати до края на ноември с поне 85% своите доставки на петрол за САЩ, равняващи се на около 590 хил. барела на ден. Тръбопроводът "Кийстоун", който свърза нефтените полета в канадския щат "Албърта" с американските петролни рафинерии, спря през миналата седмица временно подаването на петрол, след като се установи, че има изтичане, равняващо се на 5 хиляди барела в Южна Дакота.

Това доведе до сериозно намаляване на складовите петролни запаси в големия петролен хъб "Кушинг" в Оклахома, като анализатори очакват проблемите с тръбопровода "Кийстоун" да причинят по-нататъшно понижаване на американски складови наличности. По-рано тази седмица Енергийната информационна администрация (EIA) отчете намаляване на запасите в САЩ с 1,9 млн. барела за седмицата до 17-и ноември.

Притесненията около нарушените доставки от Канада допринесоха за нарастване на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари с около 1% към 58,58 долара за барел - най-висока цена от 1-ви юли 2015-а година насам. В същото време януарските фючърси на петрол сорт брент се търгуват около тяхното вчерашно ниво на затваряне към 63,50 долара за барел, но след като в рамките на предходните три дни на търговия те нараснаха с 2,1%.

Трябва да се има предвид, че днешната търговия се очаква да бъде относително предпазлива и в малки обеми с оглед на дългия уикенд в САЩ за Деня на благодарността. Въпреки, че капиталовите пазари в САЩ ще отварят след вчерашния официален неработен ден, те ще функционират доста по-кратко от обикновеното на фона и на масовата психоза за пазаруване на дребно, която е типична за т.нар. "Черен петък".

Относително високите петролни цени продължават да намират подкрепа от полаганите от ОПЕК усилия за ограничаване на производството с цел решаване на проблема с глобалното свръхпредлагане на ценната енергийна суровина. Очаква се на предстоящата на 30-и ноември среща във Виена страните от ОПЕК и други водещи производители като Русия да се договорят за ново 9-месечно удължаване на споразумението за намаляване на добивите с 1,8 млн. барела на ден до края на 2018-а година (от настоящия краен срок на 31-ви март 2018-а).

В този дух е и днешно изявление на руският министър на енергетиката Александър Новак, който потвърди, че на срещата на ОПЕК през следващата седмица ще бъде дискутирано удължаване на срока на действие на настоящото споразумение за съкращаване на петролните добиви.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени