Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей е в Брюксел за среща с Доналд Туск

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес британският премиер Тереза Мей е в Брюксел за среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Очакванията, че Мей може да предложи по-голяма сума за уреждане на британските финансови задължения са предпоставка за умерен оптимизъм, че преговорите по Брекзит могат да бъдат извадени от застоя.
По време на посещението на Тереза Мей европейските преговарящи внимателно ще слушат всяка дума на британския премиер, за да доловят сигнали, че тя е готова да рискува да си навлече гнева на привържениците на Брекзит, като предложи по-висока сума по сметката по развода.
Официалните лица в ЕС и дипломатите от всички 27 страни - членки, които по някакъв начин участват в процеса, се надяват, че в рамките максимум на 10 дни след като Тереза Мей разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, тя ще придвижи достатъчно напред трите ключови условия в преговорите по Брекзит, така че на срещата на върха на ЕС в средата на декември да бъде дадена „зелена светлина“ за втората фаза, включваща търговските отношения. Наблюдава се голяма политическа активност зад кулисите.
За 4 декември е планирана среща на двамата главни преговарящи Мишел Барние и Дейвид Дейвис. Не е изключено обаче още на 1 декември да се състои друга подобна среща на високо равнище.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени