Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртото издание на международния конкурс за цигулари "Васко Абаджиев" събра цигулари от три континента

Цигулари от три континента се събраха в Четвъртото издание на международния конкурс за цигулари "Васко Абаджиев". Рекордните 28 участници са от 18 държави.

Все повече и повече млади хора се интересуват от конкурса "Васко Абаджиев", каза в „Преди всички“ председателят на журито проф. Ангел Станков:

Победителите разнасят както славата на България като цигулкова школа, така и името на Васко Абаджиев, този гениален български музикант. Радва ни и това, че е увеличено българското присъствие. Няма да бъде изненада ако кажа, че повече от 50 българи са концерт-майстори в най-престижните оркестри по света.

Създаването на този конкурс е едно голямо постижение на клуба ЮНЕСКО "Леонардо да Винчи", каза още проф. Станков:

Много е радостно, че се привличат толкова много млади и талантливи хора, а също и много известни имена в журито. Лауреатите от предишните издания са вече международно утвърдени имена. Да се надявам, че ще има и българи, които ще се класират в редиците на победителите. До финалния ден на конкурса има няколко персонални награди. Предстои вторият тур, в другия ден е третият тур с акомпанимента на Академичния симфоничен оркестър на Националната музикална академия с диригент проф. д-р Ивайло Кринчев. Всички любители на музиката и професионалисти бих ги поканил в неделя на гала-концерта на победителите, който ще се състои от 18.00 часа в залата на Националното музикално училище "Любомир Пипков".

Още можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна