Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистът Иван Дреников: талантливият човек винаги е доброжелателен към другите

| обновено на 02.12.17 в 13:34 БНР Новини
Иван Дреников и Аделина Александрова в студиото на предаването
Снимка: Гроздан Христозов

Иван Дреников е роден през 1945 година в София. Учи при Панка Пелишек и Панчо Владигеров, а на 18 години, след получаването на наградата на Международния конкурс за млади пианисти „Феручо Бузони“ започва и международна кариера като изпълнител. Става Хердеров стипендиант във Виена, оттам в Рим, в „Санта Чечилия“. Привлича вниманието на световноизвестния пианист Артуро Бенедети Микеланджели, който го избира за свой ученик и двадесет години му дава възможност да концертира чрез импресарски къщи, с които работи самият той.

През седемдесетте години Иван Дреников специализира и при Алексис Вайсенберг в Париж. Бил е щатен солист на Софийската филхармония и Оркестъра на Българското национално радио. Става народен артист, когато е само на 40 години. Свирил е в цяла Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Австралия със световни оркестри и диригенти. Изнасял концерти в зали като „Гаво“, „Шан-з-Елизе“, „Шатле“, „Санта Чечилия“, „Чайковски“, „Дворжак“, „Карл Орф“.
Журира международни клавирни конкурси в САЩ, Италия, Япония, България. Негови записи се продават от седем известни компании в 70 страни по света. Има престижната награда на УНИЦЕФ за изключителен принос в изпълнителското изкуство. Президент е на фондация „Почитатели на Микеланджели“. Професор по пиано в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ – София.








Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна