Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дълги години държавата беше на автопилот. Агресията е последица от това, не е просто модерно явление

БНР Новини

Около 60% от децата не се чувстват сигурни в училище. Това показва изследване на Института по криминалистика и криминология на МВР. Това каза днес в предаването „Законът и Темида“ в авторската си рубрика „Коментар на седмицата“ народният представител Славчо Атанасов, председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в народното събрание. Вчера в Пловдив той откри Национална конференция с международно участие на тема „Насилието и детето на 21 век“.
Според изследване на световната здравна организация в 43 страни, България е в десетката по тормоз в училище. Това включва не само физическа, но и вербална агресия. През миналата година случаите на агресия са се увеличили с общо 400. От над 4300 училища и детски градини в страната само в 964 работят психолози или педагогически съветници. Най-остра е липсата на специалисти в области като Ловеч, Силистра, Кюстендил, Перник, Видин и Враца.
Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание съвместно с Държавната агенция за закрила на детето организираха две кръгли маси на тема „Родителите – конфликтите – агресията и закрилата на децата“. Първата беше с участието на всички институции в държавата, имащи отношение към нашите деца и представители на всички политически сили, а втората с неправителствения сектор.
За първи път представители на всички политически сили и институции бяха единодушни и взеха решение за иницииране на законови промени и изготвяне на писмени предложения, свързани с уредбата на родителската отговорност след раздяла на родителите, залагане на санкции за родители, които системно нарушават предписания на органите за закрила на детето и съдебни решения, активната роля на социалните служби в консултиране на страните на ранен етап от конфликта, а също така и да бъде регламентирано процесуалното качество на социалния работник в съдебния процес и на становището и доклада на социалния работник, иницииране на мерки, включващи междуинституционално сътрудничество, подкрепа на детските заведения от системата на закрила, регламентиране на медиацията като вид социална услуга.
Инициирахме създаването на работна група, в която участват народни представители от парламентарно представените партии и експерти от МВР, Главна дирекция „Национална полиция“, ДАНС, съд, прокуратура, 6 министерства и други институции. До 15 ноември беше срока за даване на конкретни предложения за законодателни промени срещу агресията от членовете на работната група. До момента имаме конкретни предложения от 12 институции и неправителствени организации. Изпратени са предложения за промени в Семейния кодекс, Закона за защита от домашно насилие, Граждански процесуалния кодекс, Закона за закрила на детето и поднормативни актове за засилване на контрола при приложението и изпълнението на действащата нормативна база, а също така и предложения за необходимост от държавна намеса в определени направления. На 12 декември ще бъде второто важно заседание на работната група. – съобщи Славчо Атанасов



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!