Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеонов и шестима министри обявиха мерки за намаляване на замърсяването на въздуха

| обновено на 24.11.17 в 17:42
Снимка: БТА

Правителството увери, че ще изпълни набелязаните мерки за по-чист въздух, така че да не се наложи плащане и на санкции. 

През април България беше осъдена от ЕК заради замърсяване на въздуха с прах, но Съдът в Люксембург констатира нарушението, без да налага санкции. Министърът на околната среда Нено Димов обяви най-важните набелязани мерки:  

Въглищата и брикетите да се продават пакетирани. Да се работи за подмяна на уредите за отопление, включително чрез подпомагане и стимулиране. КАТ трябва да може да отказва първа регистрация на коли, които не отговарят технически на тези изисквания.

Шестима министри от правителството и вицепремиерът Валери Симеонов обявиха мерките за намаляване на замърсяването на въздуха. Ангажираността на правителството е свързана с наказателната процедура на Съда на Европейския съюз, коментира за "Хоризонт" Симеонов: 

Това коалиционно правителство не иска да плаща стотици милиони грешни пари на Европейския съюз за осъдителната присъда. Ние вече сме в процедура, така че час по-скоро трябва да вземем мерки да намалим битовите замърсители и съответно промишлените. По-бързата реализация става с промяна на нормативни уредби, промяна на закони в някои случаи, защото е естествено, че ще има реакция - никой собственик на автомобил, който няма катализатор, няма доброволно да се съгласи да си спре колата или да плаща санкции. Никой, който, примерно, има дърва за отопление, няма да се съгласи да не ги използва. 


Подробности можете да чуете в репортажа на Радостина Билярска.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!