Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на европейските акции в края на една позитивна за фондовите борси седмица

Основните европейски фондови индекси се повишават по време на петъчната търговия, тъй като инвеститорите приветстват постъпващите сигнали за продължаване на солидния икономически растеж в еврозоната, както и увеличаващата се перспектива за нова управляваща "голяма коалиция" в Германия.

По-рано днес немският Ifo институт отчете рекордни върхове на бизнес доверието в Германия, докато агенция Markit представи вчера проучвания, показващи здрав подем на бизнес активността в промишления и в сектора на услугите както в цялата еврозона, така и в нейните две водещи икономики (немската и френската).

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,32% и е на път да приключи петъчната търговия със седмичен растеж от около 1,3% - първо негово повишение след две поредни седмици на спад.

Икономическият бум в Германия, според думите на шефа на Ifo института Клеменс Фюс, допринася за ръст на немският фондов индекс DAX 30 с 0,77% и за негово повишение в рамките на отминаваща седмица с около 0,8%. За днешното покачване на основният индекс на борсата във Франкфурт обратно над важното психологическо ниво от 13000 пункта допринасят и информации, според които немската СДП ще преосмисли досегашното си решение да отиде в опозиция и вече изглежда готова да проведе консултации с останалите партии за преодоляване на политическата безизходица, в която изпадна Германия след провала на преговорите за трипартийна коалиция, известна като "Ямайка". Това поднови надеждите за формиране на нова управляваща "голяма коалиция" между консервативният блок на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц.

Френският индекс CAC40 се повишава с 0,68% към двуседмичен връх, испанският Ibex-35 - с 0,71%, а индексът на борсата в Милано - Mib нараства с 0,76% благодарение най-вече на скок на акциите на италианските банки. Акциите на BPER Banca се повишават с 5,76%, на Banco BPM - с 6,3% и на Unione di Banche Italiane - с 4,6%.

Британският фондов индекс FTSE100 се търгуват около вчерашното ниво на затваряне, като инвеститорите в Лондон са в очакване на започващата днес визита на премиера Тереза Мей в Брюксел за обсъждане на хода на преговорите за Брекзит. Ще се следи внимателно, дали британският премиер действително ще предложи така наречена сметка по развода с ЕС да струва на Обединеното кралство около 40-45 млрд. паунда и дали това ще даде основание на европейските преговарящи да стартират през декември и важните преговори за бъдещите търговски взаимоотношения между ЕС и Великобритания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени