Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незаконна търговия с дървесина и бракониерството - заплаха за вековните ни гори

| обновено на 24.11.17 в 15:47
Снимка: БГНЕС

Сериозен е проблемът у нас, тъй като ние имаме и привилегията, и отговорността, но и проблема да опазваме истински и живи вековни гори, които обаче са останали на малки петна и които изчезват с бързи стъпки.Това обясни в интервю за предаването ни "Хоризонт за вас" Владимир Иванов от природозащитната организация "WWF България", които са съавтори на доклада на ООН за околната среда.

В него са анализирани т.нар. "екологични престъпления", които са били засечени в 15 европейски държави, сред които и България. Според тях горите в Централна и Източна Европа са застрашени от незаконна търговия с дървесина и бракониерство, които подлагат на риск биологичното разнообразие и препитанието на хората в региона.

Горите осигуряват не само питейна вода и чист въздух, но и практически растителното и животинско биоразнообразие у нас - те опазват защитените видове на континента, обясни природозащитникът. 

Вековни гори в България си отиват, но и се вземат мерки,
 изтъкна Иванов, като уточни, че миналата година е била наложена забрана за сеч и добив на дървесина в  насд 100 000 хектара вековни гори, които съвпадат със защитени зони:
България прави стъпки в правилна посока и това е много обещаващо, но в голяма степен те са само на хартия. 

От природозащитната организация  продължават да маркират на специална карта всички стари гори у нас, като онлай всеки желаещ може да открие чрез професионална карта. 
За съжаление, голяма част от тях не са защитени, подчерта още Владимир Иванов. 

Подробности, както и цялото интервю можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна