Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на бизнес активността в САЩ през ноември към 4-месечно дъно

Еврото поскъпва на 1,1900 долара за пръв път от септември насам

Експанзията на общата бизнес активност в САЩ бележи отстъпление през ноември към 4-месечно дъно в резултат на известно забавяне както в промишлената, така и в сферата на услугите, показват предварителни данни на агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ активността на промишлените предприятия, се понижи до двумесечно дъно от 53,8 пункта спрямо 54,6 пункта през октомври, докато аналогичният индекс в сферата на услугите се понижи през ноември до 54,7 пункта от 55,3 пункта месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от четири месеца насам.

Това доведе закономерно до влошаване и на общата бизнес активност през ноември до 4-месечно дъно от 54,6 пункта спрямо ниво от 55,2 пункта през октомври. От агенция Markit обаче отбелязаха, че ноемврийските данни сочат за още едно солидно увеличаване на частното производство в САЩ, подкрепено от устойчива експанзия както на активността в промишлеността, така в сферата на услугите, въпреки че темпото на растеж се оказва най-слабото от юли насам.

Главният икономист на агенцията, Крис Уилямсън пък посочи, че настоящите нива на PMI индексите отговаря до голям степен на годишен растеж на американската икономика от малко над 2 на сто.

                                                                                           Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка

Междувременно еврото продължава своята наказателна акция, поскъпвайки над неговия важен бивш връх от 12-ти октомври около 1,1878 и пробивайки над 1,1900 нивото за пръв път от 25-и септември насам. Подкрепа за солидното поскъпване на единната европейска валута продължава да оказва рекордното ниво на немското бизнес доверието през ноември, според последното проучване на института Ifo, както и нарастващите надежди за сформиране на коалиционно правителство и за избягване на предсрочни избори в Германия.

Тънката и неликвидна търговия с оглед на дългия уикенд в САЩ за Деня на благодарността изглежда също допринася за днешното поскъпване на еврото с 0,65% към двумесечен връх от 1,1929 долара. Трайна стабилизация над бившите върхове на еврото около 1,1878/60 нивата може да задълбочи неговото възходящ движение обратно към 1,2032/00 областта (бивши върхове от 20-ти и 22-ри септември; психологическа бариера в 1,2000 нивото) и дори към неговия двугодишен връх от 8-и септември около 1,2092 долара (най-високо ниво от началото на 2015-а година).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени