Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп са обсъдили Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган и американският държавен глава Доналд Тръмп са се договорили в телефонен разговор, че заедно ще се борят срещу всички терористични организации. Според Анкара Тръмп освен това е заявил, че Вашингтон ще спре доставките на оръжие в Сирия за кюрдските милиции, известни като Отряди за защита на народа.

Президентът Ердоган определи разговорите като ползотворни.

Според изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, направено след телефонния разговор, Доналд Тръмп е заявил, че спирането на военната помощ е трябва да стане много по-рано.

Турският президент също така е информирал американския лидер за преговорите в Сочи с участието на Русия, Иран и Турция за разрешаване на сирийския конфликт.

Друг акцент в телефонния разговор е било преодоляване на визовата криза между Анкара и Вашингтон.

Междувременно адвокати на президента Ердоган внесоха иск за неимуществени вреди на стойност 1,5 млн. турски лири, или около 600 000 лева, срещу лидера на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу. Причината е изказване на опозиционния политик, в което той обвини Ердоган, че негови близки роднини са укрили средства в данъчни убежища. Кълъдароглу поиска от Ердоган да разкрие личното и богатството на семейството си във връзка със скандала с т.нар. "Досиета от рая". Мнозинството в Меджлиса отказа да проучва въпроса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени