Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пацелт: Правителство на малцинството е най-малкото зло за Германия

| обновено на 25.11.17 в 09:58
проф. Вернер Пацелт
Снимка: MDR


Пред Германия се очертават три възможности: повторение на голямата коалиция, разпускане на Бундестага или правителство на малцинството, водено от християндемократите с канцлер Ангела Меркел. Отсега обаче е ясно, че едно такова правителство няма да е ефективно, тъй като то няма да внася в парламента много законопроекти, прогнозира пред „Хоризонт“ проф. Вернер Пацелт от университета в Дрезден.


Нито една 
от тези три възможности не е особено привлекателна, но от тях правителство на малцинството е може би най-малкото зло, което може да ни се случи. Ако този кабинет се провали, тогава остава и възможността, която Конституцията дава на канцлера - да внесе вот на доверие, а в резултат на гласуването президентът да разпусне Бундестага. Така че според мен Християндемократическият съюз трябва да прояви достатъчно смелост и да оглави правителство на малцинството, коментира проф. Пацелт.

След като Мартин Шулц категорично отказа участие във властта, единствената възможна управляваща коалиция се оказа правителство на християндемократите с партията на Зелените и либералите. Очаквахте ли тогава, че е възможно, сложната комбинация, наречена „Ямайка“, да управлява Германия?


Честно казано смятах, че е възможно четирите партии ще постигнат споразумение и го очаквах с голям интерес, защото това беше шанс да се преодолеят дълбоки и крайно неприятни противоречия в нашето общество и съответно сред политическите партии. Сериозните разногласия между Зелените и либералите от една страна, и Зелените и Християнсоциалния съюз от друга само тровят политическата обстановка.

Не избързаха ли социалдемократите, въпреки неочаквано лошия си изборен резултат, със заявката да останат в опозиция?
Моментът беше неподходящ. Според мен трябваше да изчакат и да премислят по-добре позицията си след изборите. Но самото решение да останат в опозиция по мое усмотрение е абсолютно правилно. Същото важи и за обосновката - голямата коалиция действително беше наказана на тези избори и ако социалдемократите останат в управлението с Ангела Меркел ще претърпят нови, може би дори още по-сериозни щети. Така че решението да останат извън правителството е правилно, и в интерес на социалдемократите се надявам, че няма да загърбят тази позиция.

Като най-мощна икономика в Европа и двигател на процесите в ЕС несигурността, която Германия в момента излъчва, несъмнено се отразява на евросъюза. Според политолога от университета в Дрезден липсата на стабилно управление в Берлин не е фатално за ЕС:

Първо не смятам, че нашата страна се намира в криза. Просто Германия се намира в нова, непозната досега ситуация, в която обаче не е застрашена нито политическата стабилност, нито способността на правителството да управлява, макар че то е вече само преходно правителство. Съответно не можем да говорим и за криза в ЕС, само защото Германия не може да състави бързо правителство, както е било досега. Нещо повече - въпросът за бъдещето му е поставен отдавна и подлежи на дългосрочни дискусии. Под въпрос са приоритетите на ЕС, под въпрос е бъдещето на Шенгенското пространство, под въпрос е охраната на външните граници на съюза в контекста на миграционната криза. Всичко това има до толкова връзка с Германия, доколкото тя е една от големите страни в ЕС. Но по-важното е, че по всички тези въпроси в ЕС няма постигнат консенсус. А аз дълбоко се съмнявам, че решаването на всички тези въпроси зависи от това, кога и какво правителство ще бъде съставено в Берлин.

Не вярвам, че Ангела Меркел ще оглави правителство на малцинството, заяви д-р Нико Свитек.
Според него социалдемократите ще настояват за нейната оставка като условие за подкрепа на следващото правителство в Берлин.

С действията си президентът Щайнмайер успокои напрежението и по всичко личи, че социалдемократите все пак ще преосмислят отказа си да влязат в управлението. На фона на изборния резултат мисля, че заявката на социалдемократите в деня на изборите, че ще останат в опозиция, е разбираема. Нещо повече - председателят Мартин Шулц беше бурно аплодиран за тази категорична позиция. Според мен обаче именно в категоричността беше грешката му, защото още в изборния ден беше ясно, че много трудно може да се постигне коалиция „Ямайка“.

Мартин Шулц олицетворява това решение. Как ще се отрази обратът върху имиджа му?


Той губи достоверност, защото заявката му в деня на вота е много тясно свързана с неговата личност. Така че неговият имидж ще пострада, ще пострада и позицията му в партията.

Как виждате бъдещето на канцлера Ангела Меркел, която вече заяви, че не би искала да оглави правителство на малцинството?


Меркел също е една от губещите - не само на изборите, но и на провалилите се предварителни преговори. Това я прави уязвима. Още повече, че вече каза, че правителство на малцинството не е по вкуса й. Меркел е символ на стабилността и приемствеността в политиката, което по никакъв начин не кореспондира с правителство на малцинството. За това не вярвам, че Меркел ще оглави такъв кабинет. Мога да си представя, че социалдемократите ще поставят оттеглянето й като условие за подновяване на голямата коалиция. Но от друга страна християндемократите са най-голямата фракция в Бундестага, Меркел все още е популярна, така че според мен тя ще напусне политиката на етапи. Очаквам смяна на канцлера по време на мандата, защото Ангела Меркел вече не е онзи несменяем политик, който беше преди изборите. И ако действително се стигне до оставката й, очаквам постът й да заеме преходен канцлер, опитен християндемократ, който в тази сложна политическа обстановка да изведе партията до следващите парламентарни избори, когато може да очакваме и смяна на поколенията.Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още отг интервютата на Весела Владкова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна