Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Плоският данък трябва да бъде премахнат, защото е несправедлив

Жана Цонева: Има връзка между данъчната и социалната политика

Пламен Димитров
Управляващите дават повече за заплати – близо 500 милиона лева. Това е похвално, но недостатъчно. Такава е позицията на синдикатите за бюджета за следващата година, който вече бе приет в ресорната бюджетна комисия на парламента, а тази седмица влиза за обсъждане в пленарна зала. На най-сериозна критика е подложена данъчната политика в България. Миналата седмица президентът на КНСБ Пламен Димитров беше категоричен, че плоският данък трябва да бъде премахнат, защото е несправедлив.

На 1-ви януари 2018 година ще се навършат десет години от въвеждането на плоския данък у нас. Данъчната реформа бе направена от ляво правителство – тройната коалиция на Сергей Станишев, а тъкмо от ляво сега се чуват най-тежките критики за ефектите от десетте процента облагане и искане за отмяна или поне облекчаване. С такава инициатива излезе и Сдружение "Солидарна България“, което събра над 30 000 подписа под искането за необлагаем минимум за доходи до размера на минималната работна заплата и намалено ДДС за стоки от първа необходимост. Упреците към т.нар. данъчен преврат никога не са спирали, обобщава президентът на КНСБ Пламен Димитров:

Ние продължаваме да критикуваме плоския данък. Продължаваме да смятаме, че това ражда несправедливост, бедност и неравенство в България и не поставя в равнопоставено положение бизнеса и труда, защото ако погледнете колко са данъчните приходи, ще видите, че те се разминават с един милиард. Повече се събират от хората, отколкото от бизнеса.

Затова от КНСБ предвиждат идната година да започнат обществен дебат, за да предложат алтернатива.

ЕК поне два пъти в годишните си доклади за България подчертава, че данъчната политика и социалната политика не намаляват в достатъчна степен на неравенствата в страната, поради което неравенствата са едни от най-високите в ЕС. Това съобщи за предаването "Хоризонт до обед" Ваня Григорова, синдикален експерт към КТ "Подкрепа“ и анализатор на икономически и социални теми: Ваня Григорова

Може би е добре Менда Стоянова да си направи среща с представителите на ЕК, за да ѝ разяснят каква е връзката между данъчната и социалната политика и живота на хората.

Има връзка между данъчната и социалната политика. Това заяви пред "Хоризонт" Жана Цонева, част от гражданското общество в подкрепа на премахването на плоския данък:

Госпожа Медна Стоянова пита от къде ще се пренасочват пари. Една държава се финансира по два начина – или като облага имотните класи и бизнеса, понеже те имат повече пари, или като взима заеми. Виждаме нашата държава кой път е избрала. От 2008 година насам тя работи в интерес на богатите и на бизнеса и не ги облага, а напротив намалява данъчните им тежести.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Филева и цялото интервю с Жана Цонева и Ваня Григорова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!