Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво не знаем за Хенри VIII

| обновено на 01.12.17 в 10:56 БНР Новини
Партитурата на песента „Да прекарваш време с добри приятели“
Снимка: Wikipedia

Времето с добри приятели
обичам да прекарвам.
Така ще е до сетния ми ден.
Завиждат и ламтят, но никой не отрича,
че имам Божие одобрение
за своите забавления
за песните, за танците, лова.
Сърцето ми тупти
за развлеченията добри…

Крал Хенри VІІІ на 18 годиниТова може би е най-известната песен, написана от английския крал Хенри VІІІ, със заглавие „Да прекарваш време с добри приятели“. Тя е създадена през 1509 г., съвсем скоро след короноването на Хенри, когато той е едва на 18 години. Песента бързо става любима на всички и излиза извън стените на кралския дворец – пеят я по улиците и в кръчмите из цяла Англия. В наши дни биха я нарекли истински хит. „Да прекарваш време с добри приятели“ е включена в създадения през 1518 г. сборник с песни, наречен „Песнопойката на крал Хенри VІІІ“. В него има повече от сто произведения. Смята се, че 33 от тях са написани  лично от краля.
Около двайсет години по-късно за самия крал е бил съставен псалтир с илюстрации. На една от миниатюрите в него Хенри VІІІ е изобразен да свири на малка арфа, на друга - са любимите му музиканти, които свирят на арфа, цитра, барабан и различни видове флейти.
Освен че бил уважаван музикант и певец, кралят събирал около себе си най-добрите изпълнители и композитори на своето време. Той толкова обичал да слуша музика, че изпълнителите трябвало да му свирят буквално от сутрин до вечер – започвали в спалнята му с неговото събуждане, съпровождали го навсякъде през целия ден и свършвали вечер, отново в спалнята му, след като заспи. Музикантите свирели на смени, разбира се, но пак не им е било лесно…
Кралят имал и много богата колекция от  музикални инструменти. В нея се пазели повече от 150 различни флейти, 10 тромбона, 14 тромпета, 5 гайди и много други.
Още за колекциите на английския крал Хенри VІІІ, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“ в „Радиоенциклопедия“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени