Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел: Трябва да сформираме стабилно правителство

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел покани днес официално Социалдемократическата партия на преговори за ново правителство. Официални разговори обаче ще започнат най-рано през януари. Отнасяме се изключително сериозно към тзи преговори, заяви Ангела Меркел пред жулналисти.

Смятаме, че трябва да бъде сформирано стабилно правителство, имайки предвид Европа, икономическата ни сила, новите предизвикателства, пред които сме изправени - например дигитализацията, вземайки предвид също желанието на хората в Германия да имат равни условия за живот, както и належащите въпроси за миграцията и интеграцията. По тази причина сме готови да започнем разговори със Социалдемократическата партия по същия начин, по който водихме коалиционни преговори със свободните демократи и Зелените - честно, активно и, разбира се, с цел да постигнем успех, обясни канцлерът.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц пък подчерта, че не неговата партия, а християндемократите търсят разговори. Макар и да съм скептичен към изхода от тях, отговорността към Европа ни задължава да ги чуем, заяви той.

В четвъртък при президента Франк-Валтер Щайнмайер ще се срещнат за първи разговор Ангела Меркел от ХДС, Хорст Зеехофер от баварския ХСС и Мартин Шулц от ГСДП. След тази среща ще има по-голяма яснота за условията, при които е възможно да се състави коалиционен кабинет между тях. Другата седмица социалдемократите имат партиен конгрес, на който ще подложат на гласуване идеята за участие в ново правителство. Партийната база също ще бъде питана.

Социалдемократите имат нужда от време за такова решение и ние трябва да им го дадем. По-важно е то да е категорично и изчистено, за да може после да се върви бързо напред, коментира министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер. Според него най-рано същински преговори ще има през януари.

Според някои прогнози те ще приключат достатъчно бързо, за да се състави и кабинет до края на първия месец на 2018 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени