Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се крие зад исканите промени в Конституцията

Снимка: Ани Петрова, БНР

Инициативата на ГЕРБ за промени в Конституцията, свързани с отпадане на давността при разследване на приватизацията, очаква своето развитие през тази седмица. Очаква се лидерът на БСП Корнелия Нинова да положи подписа си като съвносител на промените. Какво се крие зад исканите изменения – политически ходове в битката власт – опозиция или възстановяване на справедливостта?
 

Една връчена папка с мотивите на Закона за допълнение на Конституцията все още не се е върнала при инициаторите от ГЕРБ:

Аз на госпожа Нинова съм дал папката в присъствието на медиите, когато беше излъчен филмът, и от тогава досега тази папка не е върната в парламентарната група на ГЕРБ или да ми е връчена лично, както аз го направих лично, когато ѝ връчих палката. Така че попитайте колегите от БСП, когато имат едно политическо решение, защо не предоставят папката, попита председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Политическите ангажименти на лидера на БСП Корнелия Нинова са забавили хода на инициативата, обясняват от средите на социалистите. Миналата седмица Нинова беше в Барселона на форум на Социалистическия интернационал, но тази седмица вече процедурата трябва да се осъществи, след като на последния пленум ръководството на социалистите упълномощи лидера си да се подпише като един от вносителите на предложението за промени в Конституцията и лично една от ключовите фигури в партията – Стефан Данаилов, призова тя да го направи:

Аз съм "за" и съм убеден в едно нещо, Корнелия Нинова трябва да подкрепи задължително. Защото акцията е срещу нея, не го ли усещате?

От ГЕРБ категорично отричат:

Няма такова нещо. Ако те припознават Корнелия Нинова в този казус, тя трябва да даде обяснения дали може някой да предполага някакви хипотези в тази посока, каза Цветанов.

БСП отвърнаха на искането с ново разширено искане:

Приватизация – да, но към темата включваме концесиите на Прехода, групировките, мутрите на Прехода – вън от политическото ръководство на държавата. Докато те стоят начело на държавата, този Преход няма да приключи, заяви Нинова.

На фона на всичко това и на фона на готовността на ГЕРБ да включи всички теми, които БСП предлагат да станат цел за промяна на Конституцията, стои решението на левицата да не подкрепят в зала промените, което за инициаторите от ГЕРБ е знак за липса на политическа воля.

За политическите анализатори готвените изменения в основния закон са непремерена стъпка. Те по-скоро са реципрочна мярка на ГЕРБ срещу вота на недоверие, подготвян от БСП. 

Репортажа на Виолета Ашикова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна