Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Груевски оглави протест пред сградата на съда в Скопие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на македонската опозиция Никола Груевски лично оглави протест в Скопие, на който свика цялата членска маса на ВМРО-ДПМНЕ, след като бяха арестувани 36 членове на партията, включително бившият вътрешен министър Митко Чавков и четирима депутати. 

Повдигнатите прокурорски обвинения са за терористично застрашаване на конституционния ред и сигурността във връзка с погрома в македонския парламент на 27 април. Тогава бяха ранени над 100 души, включително сегашният премиер-социалдемократ Зоран Заев. Силовото нахлуване в сградата стана след избирането на Талат Джафери за парламентарен председател - първият етнически албанец на поста.

Срещу Чавков има показания от редови полицаи, че нарочно забавил с цели два часа намесата на силите на реда и така застрашил живота на депутатите. ВМРО-ДПМНЕ реагира остро на арестуването на техни депутати без процедура за отнемане на имунитета им от съдебно преследване. Джафери, който е в Швеция, потвърди, че арестите не са извършени съгласно закона.

Груевски заяви, че правителството на Заев, според него, целяло разчистване на сметки и заложи на националистическите нотки.
Ние ще бъдем защитниците на родината, да защитаваме свободата и свободната мисъл на хората, да защитаваме техните чувства и техния патриотизъм. "Винаги с народа", това е нашата максима. 

С патриотични припеви, че Македония е на македонците, беше подгрято множеството от протестиращи пред съда, където арестуваните дават показания. От опозицията заплашват да останат пред сградата, докато съмишлениците им не бъдат освободени. 

Дебати за снемане на имунитета на обвинените депутати от ВМРО-ДПМНЕ - общо 7 - се предвиждат чак утре на ниво комисия в Собранието. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна