Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп: Последният тест не променя позицията на САЩ спрямо Северна Корея

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Вашингтон, за разлика от предишни остри заклеймявания на подобни действия, този път президентът Доналд Тръмп не показа емоция. Той просто описа случилото се и без да се впуска в подробности, увери, че Съединените щати ще се погрижат за ситуацията.

От своя страна секретарят по отбраната Джеймс Матис заяви, че сега ракетата е достигнала най-голяма височина в сравнение с останалите опити. Матис коментира, че Северна Корея продължава да разработва оръжия, които могат да са заплаха за целия свят. Експерти смятат, че подобна на последната изстреляна ракета би достигнала континенталната част на Съединените щати.

Поредният междуконтинентален балистичен тест поставя Северна Корея отново на преден план в дневния ред на президента Тръмп в момент, когато администрацията работи с Конгреса за прокарване на данъчната реформа.

Държавният секретар Рекс Тилърсън призовава за оказване на по-голям натиск на фона на демонстриране от управлението в Пхенян, че нито вече действащите сурови санкции, нито общите действия на Америка и Китай могат да го убедят да се откаже от ракетната си програма.

САЩ, Япония и Южна Корея свикаха за днес спешна среща на Съвета за сигурност на ООН.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени