Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия проявява интерес да инвестира в България

| обновено на 29.11.17 в 17:59


Търговско-икономическите отношения са били сред основните теми на срещата в Рияд на българския премиер Бойко Борисов с краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд. Като перспективни са били посочени иновациите, енергетиката, транспортът, туризмът, науката и продоволствената сигурност. 

Премиерът Борисов и крал Салман са засегнали и темата за сигурността в региона на Залива. Българският министър-председател е изразил подкрепа за усилията за гарантиране на стабилността на арабските държави от Залива, които са ключов партньор на ЕС и важен фактор в борбата с тероризма. 
С официална церемония по посрещането започна визитата, която на такова високо ниво се осъществява за първи път в историята на двустранните отношения. 
Вашето посещение тук е голяма крачка в развитието на нашите отношения, е подчертал саудитският крал.

Премиерът Бойко Борисов разговаря в Риад и с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Адел ал-Джубейр и го покани да посети България, възможно най-скоро:

Отделете си два-три дена да разгледате, да видите. Бизнесът от сутринта доста контакти има. Планини, реки, морски курорти, зимни курорти, изключително плодородна земя. Най-добрите ареали за агнета, телета, а сега по "Дискавъри" направиха 12 или 14 филма. Най-голямата експедиция за подводна археология беше в Черно море и намериха кораби от 8-9 хиляди години, изключителни находки, най-добрите
.

Премиерът Бойко Борисов разговаря в резиденцията си и с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед Бин Саламан, който е и министър на отбраната. Срещата е непланирана обясниха от правителствената пресслужба и е израз на внимание към българската делегация, която е в Рияд.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че Саудитска Арабия проявява интерес да инвестира в  България. За България се дава добра оценка и че страната ни е стабилна:
Стабилността в България прави държавата много по-атрактивна, много по-стабилна, много по-интересна в света преди всичко в сферата на инвестициите, в сферата в борбата с тероризма, прането на пари, екстремистките движения, България стои много добре.
Скоро в Рияд ще има българско посолство:
В рамките на месец съм обещал, а те да ни помогнат със сграда, да отворим посолство. Сега България стои по различен начин, и за първи път има покана и вие сте свидетели на отношението към нас, каза Борисов и очерта сферите, в които е насочен интереса от Саудитска Арабия:
Земеделието, индустрията, химическата промишленост, фармацията, туризма, може би на първо място.

Два договора ще се подпишат днес в Рияд за избягването на двойното данъчно облагане и в областта на земеделието. В делегацията ни са включени вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министрите Румен Порожанов, Ивайло Московски, Николина Ангелкова, която днес ще разговаря със саудитския си колега. Снимка
 
Бизнес делегация придружава премиера. Ръководителите на най-големите бизнес организации, както и шефове на водещи компании у нас ще разговарят с търговски партньори от Саудитска Арабия. Българската банка за развитие е представена от ръководителя си Стоян Мавродиев. Почетен гост по време на българската визита в кралството е бившият премиер Симеон Сакскобургготски.



Премиерът Бойко Борисов и петимата министри от кабинета, част от правителствената делегация, изразиха пред журналисти задоволството си от срещите и оптимизъм за задълбочаване на контактите.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски заяви, че е запознал представителите на бизнеса с възможностите за инвестиции в България. Решихме да подготвим  споразумение за сътрудничество в областта на въздушния и на морския транспорт и следващите месеци ще сформираме работни групи за подготовката на документа, съобщи Московски.
Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че се е договорила с колегите си за допълнителни инвестиции в сектора и то не само в хотели с висока категория в столицата, а и в зимните и летните ни курорти.
На срещата с министъра на външните работи на Саудитска Арабия обсъдихме стъпките за откриване на посолство на България в Рияд през първата половина на 2018-та година, каза министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Горещи теми

Войната в Украйна