Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прекрати заседанието си за второто гласуване на Бюджет 2018

От 1 юли догодина минималната пенсия ще бъде 207,60 лева

| обновено на 30.11.17 в 03:40
Георги Гьоков и Таско Ерменков
Снимка: БГНЕС
Депутатите прекратиха среднощното заседание за второто гласуване на Бюджет 2018 година. Малко след полунощ в пленарната зала се стигна до напрежение заради поредното удължаване на времето. Окончателно бяха приети основните параметри на финансовата рамка, както и бюджетите на част от министерствата и ведомствата. Една от последните спорни точки бяха парите за образование.
Отсъствието на здравния министър Кирил Ананиев и среднощното гласуване на парите за здраве станаха повод за напрежение в пленарната зала.
Часове преди учените от БАН да покажат недоволството си срещу липсата на достатъчно финансиране от БСП поискаха повече пари за Академията чрез депутата Стоян Мирчев:
Защото г-н Борисов не можеш да го сложиш на една равна линия със знанието, а Винету не знае какво е наука.
В началото на дебатите по бюджета Йордан Цонев от ДПС предупреди, че икономиката прегрява, а през разходната част на план сметката не се вземат мерки срещу тази тенденция:
Ако обаче растежът бъде насочен през инвестициите, тогава има възможност растежът да бъде ускорен до 6-7 %.
От левицата логично представиха исканията си за прогресивна подоходна скала, а Менда Стоянова от ГЕРБ ги репликира:
И ако господата отляво бъдат на власт, 2014-а година ще ни се види слънце.
Предстои през деня да бъдат гласувани текстовете, свързани с държавния дълг.


С 40 лева месечно се увеличава обезщетението за майчинство през втората година. Майките, които отглеждат дете на възраст от една до две години, ще получават по 380 лева на месец. Със закона народните представители решиха минималният осигурителен доход и минималната работна заплата да бъдат 510 лева от 1 януари.

От 1 юли догодина минималната пенсия ще бъде 207,60 лева. Максималната пенсия остава 910 лева, защото е обвързана с максималния осигурителен праг, който запазва равнището си от 2 600 лева.

Таско Ерменков от левицата гласува "против".
Вие запазихте максималния осигурителен доход и гласувах против това, защото всички, които гласувахте "за", сте в конфликт на интереси. Защото вие няма да плащате този данък.
Социалният министър Бисер Петков обясни логиката на запазването на максималния осигурителен праг:
Ограничаването на размера, върху който се правят вноски в първия, респективно и във втория стълб, има за цел да остави разполагаем доход в по-високодоходните групи, които, ако желаят да увеличат пенсионния си доход, имат друга възможност за това.

Минималното обезщетение за безработица ще бъде 9 лева дневно, което е ръст с 1,80 лева, обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ и припомни, че на него имат право тези, които са:
Уволнени дисциплинарно и тези работници и служители, чието трудово или служебно правоотношение е прекратено по тяхно съгласие и те са взели накуп между 4 и 6 брутни работни заплати.
Максималният размер на обезщетението ще бъде малко над 74 лева дневно. С новите текстове се увеличава срока, върху който ще се изчислява обезщетението, което ще получава всеки, който остане без работа.

Земеделските производители ще плащат с 350 лева минимален осигурителен праг от догодина. Ръстът е с 50 лева, а не със 180 лева, както бе предложено първоначално. Хасан Адемов от ДПС опонира на новия праг:
Гледаме на тази категория като на привилегировани лица. Това въобще не е така. Те не са привилегированите лица на държавното обществено осигуряване, а са донор на системата за социално подпомагане.

За повече пари за пенсии се обявиха от БСП и ДПС в началото на дебатите по бюджета на държавното обществено осигуряване. При второто четене на текстовете Георги Гьоков от левицата обвини управляващите, че бюджетът им не е социален:
Приходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване е подценена. Това се превърна в трайна практика и тенденция при изготвянето на бюджета и в края на бюджетната година всеки път има сериозно преизпълнение от порядъка на 5-6 процента.

Д-р Хасан Адемов от ДПС припомни защо на управляващите им е необходим този подход:
С преизпълнението на бюджета за приходи от следващата година ще дадете така наречените Великденски и Коледни надбавки.

Според Ирена Димова от ГЕРБ предложенията на опозицията са популистки и не отговарят на реалните възможности на държавната хазна:
Няма основание за увеличение на планирания размер на приходите, а всяко увеличение на разходите води до нарастване на трансфера от държавния бюджет за покриване на недостига от средства, което допълнително натоварва разходната част на държавния бюджет.

С над 11 млрд. лева ще разполага Националният осигурителен институт догодина.

Депутатите одобриха окончателно текстовете от бюджета за държавното обществено осигуряване за 2018 година и на НЗОК.

Към края на дебатите народните представители гласуваха бюджетите на министерствата на отбраната, вътрешните работи и правосъдието. И в трите системи има недостиг на средства, според опозицията, а полицаите и служителите на затворите неведнъж са заплашвали с протести.

След дебати в продължение на повече от час и напрежение в пленарната зала депутатите одобриха бюджета на Министерството на здравеопазването на второ четене. Гласуването предизвика безредици в пленарната зала. Народните представители от БСП заградиха трибуната, от която се правят изказвания, заради което председателят на парламента Цвета Караянчева даде десет минути почивка. Преди това от БСП настояха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да бъде извикан в пленарната зала.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени