Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънчо Стойчев: С необразован народ не е възможно оптимистично бъдеще

Кънчо Стойчев
Снимка: БГНЕС



Ние сме част от света, а той не е в най-оптимистичната си фаза. И въпреки това оптимизмът трябва да дойде от възстановяването на държавността и образованието. С необразован народ не е възможно да има оптимистично бъдеще. Това каза социологът Кънчо Стойчев преди началото на дискусията "Нова оптимистична теория за българския народ- кой да го въздигне". Тя е организирана от Института по социология "Иван Хаджийски".

Българите загубиха своето образование. Нямаме вече образованието, което имахме преди трийсетина години. Работите на Иван Хаджийски следва да се изучават в средното образование, каза Стойчев. 

Отличава ни липсата на достатъчно социалност. Ние сме прекалени индивидуалисти. Липсва солидарност, липсва общност. Без това трудно можем да напредваме. Всеки само може да реши въпросите си - да емигрира, на пример. Но трудно напредваме като народ.

В работите си Иван Хаджийски има ред прозрения, валидни и днес - за болестите на завистта и посредствеността, за политиците и т.н.

Има потресаваща дълбочина на познаване на българския народ. Често си отварям някой негов том на произволна страница и всяка страница носи заряд, каза още Кънчо Стойчев.

Цялото интервю с него чуйте в звуковия файл.


 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!