Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филхармония "Пионер" - между триумфите и борбата за оцеляване

Филхармония „Пионер” в Берлин
Снимка: личен архив

Легендата, наречена Филхармония "Пионер", все още съществува. Поддържат я малцина от хората, присъствали на големите триумфи на оркестъра с диригент Влади Симеонов през 70-те и 80-те години на миналия век. Поддържат я и малките музиканти, които ходят с желание на репетиции в залата, предоставена от Националния дворец на децата. Но те, оказва се, намаляват. И, оказва се, легендата май по-скоро оцелява. При това трудно.

Трудно е не само да бъдат привлечени деца да свирят класическа музика. Трябва да бъдат привлечени и преподаватели по оркестрово свирене - те трябва да са доброволци, защото за тях няма щатни бройки в Двореца. Защото, както вече всички сме се убедили, държавна политика в областта на музикалното образование почти липсва. И докато в други страни слагат музикални инструменти в ръцете на всички деца още в началното училище, у нас дори желаещите са отблъснати. Всичко става въпреки образователната система.

Трябва ли да бъде така?

Не е ли по-добре Министерството на образованието, което е принципал на Националния дворец на децата, и Министерството на културата, чиито посланици са всички музиканти, да си подадат ръка, да се обединят усилията и Филхармония "Пионер" да представя българската култура у нас и по светатовните сцени, както винаги е било. Защото покани всъщност не липсват.

През лятото на 2016 г. "Пионер" гостува на фестивала на младежките оркестри в Берлин и там, на сцената и в прякото излъчване по радиото звучаха пет български творби!. Това не казва ли достатъчно?!

Адмирации към младия диригент Любомир Денев-младши, който отдава силите си, за да поддържа легендата жива, въпреки че единствената щатна бройка към оркестъра той дели с колега - преподавателка по цигулка.

През месец ноември 2017 г. Филхармония "Пионер" участва в церемонията по връчването на наградите "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци и изнесе концерт в зала "България". Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров е сред хората, подали ръка на младежкия състав - подписан е договор за поне два самостоятелни концерта през сезона на сцената на зала "България". А голямата сцена е мощен мотив за децата, които търсят изява.

На 27 ноември в репетиционната зала на Филхармония "Пионер" се събраха няколко силно заинтригувани от оцеляването и просперирането на състава хора - повечето бивши оркестранти с много ценни спомени от миналото. В звуковия файл чуйте мненията на д-р Александър Пешев, доц. Владислав Андонов и Татяна Досева - директор на Националния дворец на децата. В репортажа са включени и две изпълнения на Филхармония "Пионер" под диригентството на Любомир Денев-младши от гостуването ѝ на фестивала "Варненско лято 2016".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени