Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От утре българските граждани пътуват без визи за Канада, но само с цел туризъм

Снимка: Архив

От 1 декември в рамките на 6 месеца българите ще могат да пътуват и да престояват в Канада без визи. Безвизовото пътуване обаче не позволява работа там, а кратки бизнес пътувания, туризъм, посещения при близки, познати и роднини.

Пътуващите със самолет трябва да се регистрират еднократно на сайта на канадското правителство. Когато се пътува по суша или по море, няма нужда от тази регистрация, каза в „Преди всички“ Красимир Гаджоков, българин, живеещ в Канада. Електронната регистрация струва 7 долара:

Това не е виза. Подават се данните на човека – имена, паспорт и т.н., но това е свързано най-вече със сигурността. В рамките на минути получава, почти сигурно е, одобрение. Само ако някой излезе в списък с престъпления или с някакви други възбрани за влизане, тогава ще бъде спрян.

Регистрацията важи за 5 години, тя е еднократна и няма нужда да се прави преди всяко пътуване. 

Няма как тези шест месеца да се използват за работа, ако човекът е дошъл като турист, каза още Гаджиков:

Съмнявам се, че някой би могъл да си намери работа, докато е турист за шест месеца. Първото нещо, което работодателят ще му поиска е неговият социално-осигурителен номер и той няма да има такъв, защото е турист.

Ако българските граждани искат да работят в Канада, трябва да получат разрешение от канадското министерство на труда и социалната политика има проучване.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени