Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското потребителско доверие се влоши до 16-месечно дъно преди коледните празници

Снимка: БГНЕС

Потребителското настроение в Обединеното кралство се влоши отново през ноември, тъй като британците са станали по-големи песимисти както по отношение на икономическото състояние на страната, така и спрямо собствените им финанси, сочи проучване на компанията GfK UK Ltd., което сякаш сигнализира за по-нататъшни проблеми пред задвижваната от вътрешното потребление икономика.

Дългосрочният индекс на потребителското доверие, определян от GfK, се понижи през ноември до -12 пункта от -10 пункта през октомври, достигайки отново своите дъна от юли тази година и от юли 2016 година – само месец след референдума в подкрепа за Брекзит. Трябва да се има предвид, че точно преди проведения през юни миналата година референдум за излизане на Великобритания от ЕС индексът на потребителското доверие на GfK беше на ниво от -1 пункта, преди да се срине до -12 пункта месец по-късно, когато стана ясен резултатът от вота на британците.

Това е вторият път през настоящата година, когато индексът на потребителското доверие достигна тревожното ниво от -12 пункта, ударено веднага след референдума в подкрепа за Брекзит. Това също така е 20-ият пореден месец, в който индексът остава на негативна територия, отбеляза Джо Стейтън от института GfK UK Ltd.

В същото време индексът, измерващ ситуацията на личните финанси през следващите 12 месеца, се понижи слабо до 2 пункта от 4 пункта през октомври, докато индексът, оценяващ общата икономическа ситуация през следващите 12 месеца, се влоши през ноември до -28 пункта от -26 пункта през предходния месец.

Също така се очертава значителен спад в желанието на британските потребители да се ангажират с големи по размер покупки (спад на съответния индекс до -3 пункта от +3 пункта през октомври), което означава, че текущото влошаване на жизнения стандарт кара британците да направят пауза при този тип покупки.

Въпреки слабото проучване на института GfK, британската лира продължава да поскъпва, достигайки през днешната търговия най-високи нива от края на септември насам с оглед на засилващите се очаквания за подем в преговорите за Брекзит след информации, че Великобритания е готова да плати около 50 млрд. евро за развода си с Европейския съюз.

Паундът поскъпва в рамките на деня с 0,35% към нов двумесечен връх от 1,3479 щатски долара, докато еврото се понижава с 0,5% към 4-седмично дъно около 0,8788 британски лири.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна