Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати настояват да не се прави търговски компромис с британските офшорни зони след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутати настояват в бъдещите договори с Великобритания да залегне клауза срещу търговия със страни, известни като "данъчен рай". Поводът – Обединеното кралство е успяло да опази отвъдморските си територии от "черния списък" на страните, известни като данъчни убежища, благодарение на членството си в ЕС.

Знаем, че в този списък няма да има страни от ЕС, което отнема част от неговата достоверност, както и това, че отвъдморските британски територии също няма да попаднат там, макар на всички да е известно, че това са изключително важни данъчни убежища, заяви евродепутатът Ева Жоли и предупреди:

Дори след като Великобритания извезе от ЕС, ние ще продължим да сме най-платежоспособния пазар в света. Затова няма да приемем широка мрежа от данъчни убежища на границата ни. И това е едно от условията, които трябва да залегнат в бъдещите ни договори.

Според депутата Моли Скот Кейто лондонското Сити не работи в условията на прозрачна икономика:

Фактът, че "Панамските досиета" се фокусират върху Британските Вирджински острови, а книжата за "данъчния рай" – върху Бермудските, дава нарастващото усещане, че ролята, която лондонското Сити играе, вече не е приемлива в една отворена и прозрачна модерна икономика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна