Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С концерт на кото завършват Дните на японската култура

Фуюки Енокидо
Снимка: Дни на японската култура
Концерт на Фуюки Енокидо и Софийската филхармония ще закрие 28-ите Дни на японската култура в 19.00 часа в зала „България“. Публиката ще чуе изпълнение на японската солиска на кото - най-популярния традиционен инструмент в Япония, датиращ от VII в. Фуюки Енокидо има активна концертна дейност в над 30 държави по света. Нейни изпълнения са били част от официалната програма на закриването на Олимпийските игри в Лондон и Рио де Жанейро.

Концертът с репертоар, включващ съвместни изпълнения на кото и оркестъра, е рядкост за Софийската филхармония. Програмата е специално подбрана да покаже пълната палитра от възможности на тринадесетструнния традиционен японски музикален инструмент. За предизвикателството разказва диригентът Георги Патриков:

И за мен, и за оркестъра беше първа среща с този инструмент. Всички с интерес го приемат, защото има своя специфичност. Той всъщност наподобява малко на арфа, малко дори на китара. Много интересен като форма, като звук също. Музиката е с типично източно звучене, звучи красиво, направено е добре като оркестрация и с удоволствие се изпълнява от музикантите в оркестъра.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени