Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин търси изход от политическата криза

Франк-Валтер Щайнмайер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер германският президент Франк-Валтер Щайнмайер приема лидерите на трите най-големи партии в новия Бундестаг в търсене на формула за ново правителство в Берлин. Канцлерът Ангела Меркел, председателят на Християнсоциалния съюз в Бавария Хорс Зеехофер и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц се срещат за първи път в този формат.


Неуспехът на преговорите за екзотичната четворна коалиция „Ямайка“ постави политическата система на Германия пред сериозно изпитание. Това накара президентът Франк-Валтер Щайнмайер да предприеме спасителна акция, поставяйки обаче и предварително условие: без нови избори. 
Който на избори се кандидатира за политическата отговорност няма право да я отказва, когато я държи в ръцете си, аргументира се президентът.
Това мнение се споделя и от канцлера Ангела Меркел: Германците гласуваха. Не можем да ги караме отново да гласуват, само защото ние не сме доволни от резултата.

Меркел обаче има още едно съображение - тя не би искала да оглави правителство на малцинството с плуваща парламентарна подкрепа. Именно това обаче е най-вероятният сценарий, след като днес икономическото крило на нейните консерватори изрази съмнения, че нова голяма коалиция със социалдемократите би струвала прекалено скъпо на бюджета заради социалните искания на партията на Мартин Шулц. А той е категоричен: 
Не се стремя към голяма коалиция. Сигурно е, че имаме нужда от промяна.

Мартин Шулц прехвърли горещият картоф в ръцете на партийните членове, които в края на следващата седмица трябва да гласуват за това, дали и под каква форма социалдемократите трябва да участват в следващото управление на Германия.
И макар от днешната среща да се очакват много отговори, наблюдателите са скептични преди форума на социалдемократите: Членовете на партията ще се обявят срещу нова голяма коалиция. А това ще доведе до правителство на малцинството, което ще е катастрофа за Германия, но и за Европа, коментира Щефан Корнелиус, шеф на международния отдел на влиятелния германски ежедневник „Зюддойче цайтунг“ за „Хоризонт“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени