Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпване на петрола след решението на ОПЕК за удължаване на споразумението за ограничаване на производството

В петък петролните фючърси поскъпват предпазливо, след като ОПЕК и останалите водещи производители, включително Русия, се договориха да удължат с нови 9 месеца до края на 2018-а година действието на настоящото споразумение за съкращаване на производството с общо 1,8 млн. барела на ден.

ОПЕК заяви след края на заседанието си в четвъртък, че е постигнато "единодушно решение" за удължаване до края на следващата година на договореното в края на 2016-а година намаляване на петролните добиви. Успокоявайки някои опасения за възможен сблъсък със Саудитска Арабия в началото на срещата, руският енергиен министър Александър Новак заяви, че неговата страна, която не е членка на ОПЕК, е напълно съгласна с подобно удължаване на действащото към момента споразумение.

Трябва да се има предвид, че членовете на ОПЕК обещаха през ноември 2016-а година да намалят добива на суров петрол с 1,2 млн. барела на ден спрямо нивата от октомври 2016 година в стремеж да намалят световните складови запаси и да възстановят равновесието между търсенето и предлагането на черното злато. Няколко страни извън картела, включително Русия, се присъединиха към пакта, обещавайки допълнително намаляване на добивите с близо 600 хил. барела на ден. Споразумението влезе в сила от началото на настоящата година и през юни беше договорено удължаване на неговия срок до март 2018-а година.

След вчерашното решение на ОПЕК последва предпазливо нарастване на цените на петрола, което продължава и през петъчната търговия, тъй като инвеститорите и анализаторите сякаш вече бяха отработили подобен изход от петролната среща на върха във Виена. В очакване на подобно решение американският лек суров петрол поскъпна в рамките на ноември с цели 5,6%, а на петрола сорт брент - с 3,6 на сто.

Поради това не е изненада, че днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари 2018-а се повишават относително скромно с 0,66% към 57,75 долара за барел, докато февруарските фючъри на петрола сорт брент нарастват с 0,89% към 63,12 долара за барел.

Придържането на ОПЕК и на Русия към настоящите квоти за добив и след първото тримесечие на 2018-а година ще доведе до принципно затягане на баланса между предлагане и търсене с около 400 хил. барела на ден и следователно представлява риск за нашите прогнозни цени за петрола за втората половина на следващата година, отбелязват Майкъл Коен и Уорън Ръсел от анализаторски екип на банката Barclays, цитирани от агенция MarketWatch.

Ние обаче очакваме отговор от добивите на шистов петрол, главно в САЩ, като те могат да нараснат допълнителни с 400 хил. до 500 хил. барела на ден, ако средната цена на американския лек суров петрол достигни ниво от 60 долара за барел, посочват двамата анализатори.

Именно очакваното нарастване на американските петролни добиви ще продължава да представлява проблем пред едно по-драстично поскъпване на черното злато въпреки вчерашното решение на ОПЕК. Потвърждение за това сякаш дават и оповестени преди дни официални данни на Енергийната информационна администрация (EIA), според които петролните добиви в САЩ са ударили през миналата седмица нов рекорден връх от 9,68 млн. барела на ден.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени