Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има още една дата за концерта "С музиката на Джон Уилямс" в Зала "България"

Снимка: Фортисимо Фамилия


След като билетите за концерта "С музиката на Джон Уилямс" на 7 декември бяха разпродадени, добрата новина е, че ще бъдат пуснати места за още една дата за  мултимедийното шоу - на 8 декември от 19:00 часа.  Така в две поредни вечери на сцената на столичната Зала “България” ще излязат диригентът маестро Максим Ешкенази и оркестърът на Софийска филхармония.

Джон Уилямс е едно от големите имена на филмовата музика, дирижирал е Бостънския Pops оркестър, подсекция на Бостънския симфоничен оркестър и Нюйоркския филхармоничен оркестър. Композирал е отделни песни или музиката за 109 филма, сред които музиката към поредиците "Междузвездни войни", "Индиана Джоунс", "Джурасик парк", "Сам вкъщи" и "Хари Потър", а също и "Извънземното".

В предаването "Хоризонт до обед" маестро Ешкенази разказа на работата си с Джон Уилямс:

Няколко пъти сме били заедно и го познавам. Прекрасен човек, абсолютен аристократ, така да се каже, музикален. Наистина той е класикът на филмовата музика, но само да ви кажа, че тази филмова музика, която знаем от тези филми, коренът й е в Европа и то Виена. Чрез двама композитори – Корнголд и Нюман, преди Втората световна война те отиват в Холивуд и оттам се почва тази традиция на оркестровото свирене в Холивуд, която и досега продължава и разцъфтява. Т. е. Джон Уилямс е носител на Виенската симфонична школа в 20-и и 21-ви век.

Максим Ешкенази обясни и какво ще чуят хората, които ще дойдат на концертите:

Мисля, че феновете на тази музика ще се радват, защото Софийска филхармония е прекрасен оркестър. Подготвили сме го по хубав начин всичко да им го представим.

Като дойдат хората, ще видят, но ще изпълним произведения от "Индиана Джоунс", "Джурасик парк", Извънземното, една прекрасна мелодийка, за която слуховете  в Холивуд са, че като е чул музиката Спилбърг е променял цели сегменти от филма, за да станат по-добре, да паснат на музиката. И естествено, "Сам вкъщи", който е прекрасният коледен подарък за всички нас, когато бяхме деца. И това е горе-долу-първият сегмент от концерта. Вторият сегмент от концерта хронологично, от епизод I до епизод VII, логично, както следва самата история, сме я проследили чрез музиката на "Междузвездни войни". И даже има един момент за Кари Фишер, която беше Лея, която почина миналата година, сме направили един малък трибют за нея.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени