Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На конгрес "Алтернатива за Германия" се подготвя за властта

Германската полиция издига улични заграждения в Хановер заради очаквани протести

| обновено на 02.12.17 в 11:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През изминалата нощ и тази сутрин се стигна до първи протести срещу крайнодясната „Алтернатива за Германия“ в Хановер, където днес започва конгреса на третата политическа сила в Германия.

Полицията е издигнала улични барикади и засилва присъствието си в града. Очакват се протести под различни форми с цел да се саботира партийния конгрес, заяви полицейски говорител. Конгресният център в Хановер е обграден с бодлива тел, наред с други предпазни мерки, за да се осигури защита на участниците.

Конгресът на „Алтернатива за Германия“ се провежда на фона на кризата в страната около съставянето на ново правителство. Ако двете водещи партии – консервативният блок на канцлера Ангела Меркел ХДС/ХСС и социалдемократите на Мартин Шулц все пак подновят голямата коалиция, крайната десница ще стане водеща опозиционна сила в Германия, което е свързано с някои важни постове в Бундестага.

Конгресът на "Алтернатива за Германия" трябва да избере ново ръководство, след като само дни след парламентарните избори председателката Фрауке Петри напусна партията и основа своя. Кандидат за поста е Георг Паздерски, който смята, че „Алтернатива за Германия“ трябва да се подготвя за политическата отговорност да състави правителство. Партията трябва още да се професионализира, да подобри работата си в местните парламенти и в Бундестага, а в дългосрочен план – да се подготви да поеме управлението на страната. Това е голямата цел на „Алтернатива за Германия, заяви Георг Паздерски, който се кандидатира за председател на партията на започващия днес конгрес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени