Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Стефанов: Има раздвижване в отношенията на Евросъюза с Русия

 

Тази седмица в София Европейският съвет за външна политика представи изводите от доклад, посветен на развитието на отношенията между Европейския съюз и Русия през изминалите 10 години. Общият извод е, че все още има какво да се направи за подобряване на двустранните връзки. Лесен или труден ще бъде този процес на фона на събитията в политическия живот в Европа и Русия ? 

Отношенията ЕС - Русия  и перспективите за тяхното подобряване коментира в "Събота 150" експертът от Европейския съвет за външна политика Даниел Стефанов.

Добрата новина е консенсусът в ЕС по основните политики, но все още няма яснота точно какво ще правим, уточни Стефанов.

Според нашия доклад има яснота сред страните в ЕС, че повечето от политиките на Русия целят разцепление в съюза. Факт е, че имаме санкции и те в общи линии са подкрепени от всички. Ясно е, че всички са готови да направят жертви. Мисля, че това се разбира и от Русия. Макар държави като Унгария и в известен смисъл Австрия да показват отричателно отношение към санкциите, никоя от тях не си позволява да наложи вето, отбеляза Стефанов.

Според нашия доклад има промяна на позицията на Русия спрямо ЕС. Очевидно съюзът има нова енергия и неговото разпадане не е е толкова близко. Самата ситуация в Русия също изисква промяна. Русия има нужда от капиталите, от които санкциите я лишават.  

Бил съм на избори в Русия. Общото впечатление е, че те се решават преди гласуването - така Стефанов отговори на въпрос за изборите в Русия.

Има развиждане на отношенията с Русия, но все още няма европейски политик, който да може да отиде да преговаря с Русия. Или няма достатъчна легитимност, или няма достатъчен мандат за преговори. Русия умело използва това. И докато ЕС не реши този въпрос, няма да има голяма промяна в отношенията, смята анализаторът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна