Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон се обяви за спазване на правата на кюрдите във федерален, демократичен и единен Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон се обяви за спазване на правата на кюрдите във федерален, демократичен и единен Ирак, предаде Ройтерс.

Макрон прие в Елисейския дворец премиера на автономния Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани и пред него обеща Франция да направи всичко по силите си за запазване на териториалната цялост на Ирак и признаване на правата на кюрдите.


Френският президент настоя въоръжени в Ирак да останат само правителствените сили, а подкрепяните от Иран шиитски  милиции да сдадат оръжията си:

Важно е да има постепенна демилитаризация, особено по отношение на Силите за народна мобилизация, които през последните години се установиха в Ирак. И всички групировки постепенно да се разоръжат.


Нечирван Барзани, който е племенник на оттеглилия се дългогодишен президент на иракските кюрди Масуд Барзани, заяви, че проведеният през септември референдум за независимост е вече затворена страница и че правителството му приема напълно решението на конституционния съд в Багдад за анулирането на вота.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени