Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Петрова зае ръководен пост в Европейския съюз по гимнастика

Мария Петрова
Снимка: БФХГ

Трикратната световна шампионка Мария Петрова бе избрана за президент на Техническия комитет по художествена гимнастика на Европейския съюз по гимнастика (ЮЕГ). Изборният Конгрес на централата се провежда в Сплит (Хърватия).
Петрова, което е вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ), бе единствен кандидат за поста и бе избрана с огромно мнозинство от 47 гласа. Тя заменя на поста Хайде Брунедер (Австрия).

Президентът на БФХГ Илиана Раева заяви: Много съм щастлива, че голямата шампионка Мария Петрова е новият президент на техническия комитет. Този избор и фактът, че тя беше единственият кандидат за президент, красноречиво говорят за нейния огромен авторитет. Не само като голяма спортистка, но и като прекрасен човек с отлична комуникативност. Това е също така и огромно признание за България и за авторитета на българската художествена гимнастика. В спорт като художествената гимнастика от огромно значение е и правилната политика в международен план, която провежда българската федерацията по художествена гимнастика. Всички присъстващи делегати на конгреса не крият задоволството си от избора на Мария Петрова и изказват истинското си възхищение от нея. За мен като президент на БФХГ е истинско удоволствие и професионална осъщественост, че нашите най-големи шампионки - Мария Петрова и Мария Гигова, са едни от най-уважаваните личности в двете ни централи - европейската и световната.Това е поредното голямо признание за българската художествена гимнастика. Желая успешна, смела и отговорна работа на прекрасната Мария Петрова.

Легендата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев беше кандидат за вицепрезидент на ЮЕГ и за член на Изпълкома, но не успя да се пребори за ръководно място в организацията. Фарид Гарибов от Азербайджан е новият президент на Европейския съюз по гимнастика. Мариела Стойчева беше избрана за член на техническия комитет по скокове на батут, а Николай Иванов за член на ТК по спортна акробатика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени