Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венецуела ще създаде собствена криптовалута - "Петро"

Венецуела ще създаде собствена криптовалута, за да се бори срещу "финансовата блокада", която й е наложена, обяви президентът Николас Мадуро, цитиран от Ройтерс.

Новата валута ще се нарича "Петро". Тя ще бъде подкрепена с природните ресурси, на които е богата Венецуела - държава от Организацията на страните - износители на петрол. Мадуро направи това съобщение на фона на тежката икономическа криза във Венецуела, обяснявана от експерти с поевтиняването на петрола и лошото управление. Южноамериканската страна преминава и през тежък политически период, като при опозиционни протести от април до юли бяха убити над 100 души. САЩ и ЕС наложиха санкции на Венецуела заради репресиите.

Междувременно, както се разбра снощи, цената на криптовалутата биткойн достигна рекордните 11 800 долара. От началото на годината стойността на биткойна нарасна 10 пъти, но с резки колебания, отбеляза ДПА.

Централни банки предупреждават, че най-популярната криптовалута е изключително непредсказуема и има индикации, че е балон, който може да се спука.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна