Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Абул Гейт: Признаването на Ерусалим за столица на Израел от САЩ ще насърчи фанатизма и насилието

Ахмед Абул-Гейт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Признаването на Ерусалим за столица на Израел от Вашингтон ще насърчи фанатизма и насилието и няма да е от полза за мирния процес между израелци и палестинци. За това предупреди лидерът на Арабската лига Ахмед Абул Гейт. Той подчерта, че тази стъпка представлява опасност за стабилността в Близкия изток и целия свят.

Преди дни официални лица от Вашингтон оповестиха, че се очаква Доналд Тръмп да оповести скоро преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим.

Йордания предупреди американския президент за опасните последици, които може да доведе подобен ход и започна консултации за свикване на извънредни заседания на Арабската лига и на Организацията за ислямско сътрудничество.

Такова решение ще предизвика гняв сред арабите и мюсюлманите, написа в "Туитър" йорданският външен министър Айман Сафади.

Египет, Палестинската автономна власт, както и ислямисткото движение "Хамас" също се обявиха против.

Междувременно зетят на Тръмп и негов близък съветник Джаред Къшнър заяви, че американският президент все още не е решил дали да признае Ерусалим за столицата на Израел и да премести посолството на САЩ от Тел Авив в свещения град, чиято източна част палестинците искат за тях.

Къшнър обясни, че президентът на САЩ продължава да претегля голям брой факти, преди да оповести решението си по въпроса.

Според различни спекулации, цитирани от световните медии, Доналд Тръмп ще обяви преместването на дипломатическата мисия на Вашингтон в реч в сряда. За момента той отлага решението си, което беше част от дадените обещания по време на предизборната му кампания миналата година.

Статутът на Ерусалим е един от ключовите проблеми пред решаването на израелско-палестинския конфликт. Палестинците искат Ерусалим за столица на бъдещата си държава, а международната общност не признава претенциите на Израел над целия град, където съжителстват едновременно юдейски, мюсюлмански и християнски светини.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени