Проф. Илко Гетов: Отдавна предлагаме мерки за ограничаване на паралелния износ на лекарства

Боряна Маринкова: Паралелният износ е законен, но само излишните количества могат да бъдат изнасяни
Проф. Илко Гетов
Снимка: Стаматина Никова

Проф. Илко Гетов, председател на Фармацевтичния съюз, коментира в "12+3" проблема с паралелния износ на лекарства:

Още от 2013-а настояваме за мерки за ограничаване на паралелния износ. Това е легална практика, но тази паралелна търговия би трябвало да се реализира, ако има достатъчно лекарства за българските пациенти. Каквото остане, може да бъде изнесено за други държави, обясни проф. Гетов.

Имаше опит да се регламентира паралелният износ, но след решение на КС от 2015-а вече всеки може да прави каквото си иска.

На практика това са лекарства, които вероятно са били изписани на нуждаещи се български граждани, а после са били изкупени обратно. Изнасят се предимно онкологични лекарства, за лечение на ревматоиден артрит, астма, биологични лекарства, които са много скъпи сами по себе си. Те могат да бъдат изнесени на двойна, тройна и даже на още по-висока цена, обясни проф. Илко Гетов.

Трета поредна година НЗОК има твърде голям разход на лекарства, неимоверно висок на фона на намаляване на населението. Няма причини за 150 милиона преразход, подчерта проф. Гетов.

Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Асоциацията на паралелния износ на лекарства, добави по темата:

Алармираме от години, че има нерегламентирани практики. В законната търговия има проследяване на всяко ниво, дори от аптека към пациент. Но тя може да бъде надградена с наше предложение от 2014 година – онлайн система не само за анализираща, но и за предиктивна информация.

Паралелният износ е законен. При това, на което сме свидетели, става дума за кражба на лекарства. Това не е паралелен внос и износ. Само излишните количества могат да бъдат изнесени. Необходими са спешни промени, с които тези проблеми да бъдат криминализирани, каза Маринкова.

Интервютата с проф. Илко Гетов и с Боряна Маринкова чуйте в звуковите файлове.

Още от категорията
Изстрелване на ракета в Космоса от американската частна компания „Спейс екс“.

US компания получи „да“ за извеждане на 12 000 сателита

„Спейс екс“ получи зелена светлина от американските власти да изведе в орбита около 12 000 спътника, с което да стимулира евтиния безжичен интернет през следващото десетилетие, предаде БГНЕС. Мрежата „Спейс екс“ най-малко ще удвои броя на сателитите около Земята, отбелязва АФП. Откакто първият изкуствен спътник в света „Спутник“,..

публикувано на 16.11.18 в 19:59

Автомагистрала "Люлин" отново беше блокирана от протестиращи перничани

Недоволни перничани отново излязоха на протест и затвориха автомагистрала "Люлин". Те промениха първоначалното си намерение да стоят пред сградата на общината и се качиха на аутобана. Пътен възел "Даскалово" не е блокиран, движението оттам е нормално. Протестът беше разделен, като част от недоволните се отправиха от кв. "Изток" към центъра на града с..

публикувано на 16.11.18 в 19:46
Даниел Ангелов Дехтеров (12 г.) е неизвестност, след като тази сутрин излязъл от дома си в град Стамболийски.

Полицията издирва 12-годишно момче

По молба на родителите полицията издирва 12-годишния Даниел Ангелов Дехтеров. Той е излязъл от дома си в град Стамболийски тази сутрин и оттогава е в неизвестност. Има информация, че за последен път е бил забелязан на автогара Север в Пловдив днес след обяд. Момчето е високо 150 см, с кестенява коса и кафяви очи. Било е облечено със син..

публикувано на 16.11.18 в 19:39

Организатори на протести готови с проект за управление на страната

Организаторите на гражданските протести обявиха, че са готови с проекта за бъдещо управление на страната. Национална инициатива „ Алтернатива за България“ ще обедини всички хора, които не желаят политиците на прехода и искат сами да номинират своите представители в парламента. Широката гражданска платформа беше обявена официално в социалните..

публикувано на 16.11.18 в 19:25
Десислава Иванчева и Биляна Петрова засега остават в ареста.

Апелативният спецсъд спря пускането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от ареста

Апелативният специализиран наказателен съд спря тази вечер решение на Специализирания наказателен съд, с което се променят мерките за неотклонение на бившия кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова. По-рано днес Специализираният съд постанови Иванчева и Петрова, които от 7 месеца са "под..

обновено на 16.11.18 в 18:58

Протести срещу цените на горивата и ниския жизнен стандарт имаше в редица градове

Протестът на майките на деца с увреждания в София премина днес като автошествие до Горубляне и обратно към сградата на МС. Освен традиционното искане - оставката на вицепремиера Валери Симеонов, те изразиха и недоволството си от изказването на депутата от НФСБ Петър Петров, който предложи децата с увреждания да бъдат настанени в домове, за..

обновено на 16.11.18 в 18:45

Кметове от Кърджали заплашват с протести заради проблеми в доставките на дърва за огрев

Кметове на села в община Кърджали са готови на протести заради хаос в доставките на дърва за огрев. Те са изготвили списъци на желаещите за отопление, но е получена само малка част от заявените количества. 160 семейства в село Рани лист са заявили дърва за огрев, но до момента няма доставка: „В повечето от селата са доставени, но в големите..

публикувано на 16.11.18 в 18:24