Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на европейските акции след одобрения от Сената на САЩ законопроект за данъчна реформа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските акции бележат солиден ценови подем по време на търговията в понеделник като реакция на одобрения от Сената на САЩ данъчен законопроект и на фона на подновени надежди за прогрес в преговорите за Брекзит. В ранните часове на съботния ден Сенатът гласува с 51 срещу 49 гласа в подкрепа на предложения от републиканците законопроект за данъчна реформа. Сега Сенатът и Долната камара на Конгреса трябва да постигнат споразумение за единен данъчен законопроект, като инвеститорите се надяват, че това да може да бъде факт преди коледните празници, след което той да бъде одобрен и от двете камари, преди да бъде изпратен на президента Доналд Тръмп за подпис, превръщайки го в официален закон. Трябва да се има предвид, че именно обещанията за намаляване на корпоративните и индивидуалните данъци при управлението на Тръмп бяха един от водещите фактори за солидното поскъпване на акциите на световните фондови борси към рекордни върхове през вече отминаваща година.

Подкрепа за днешната доста позитивна инвеститорска настройка на европейските пазари оказват и надеждите за прогрес в преговорите за Брекзит, което би позволило на лидерите от ЕС да дадат разрешение по-късно през декември за стартиране на втора фаза от преговорния процес, включваща бъдещите търговски взаимоотношения между Великобритания и останалите 27 страни - членки на Съюза, както и важния въпрос с т.нар. "преходен период" след официалната дата на развода на 29-и март 2019-а година.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с близо 1%, заличавайки напълно спада с 0,7% от петък. Немският фондов индекс DAX се повишава с 1,32%, като е на път да отбележи най-солиден дневен ръст от 1-ви ноември насам. Френският индекс CAC40 се повишава с 1,05%, испанският Ibex-35 - с 1,13%, а италианският MIB - с 1,19%.

Добро поскъпване с между 1% и 1,5% отчитат акциите на водещите европейски автомобилни компании като Volkswagen, BMW, Daimler, Peugeot и Renault, тъй като инвеститорите се надяват, че скорошното гласуване на американския законопроект за намаляване на данъците ще даде допълнителен тласък на икономиката на САЩ през следващите няколко години и респективно на европейския автомобилен бизнес отвъд Океана.

Печеливши от евентуалното намаляване на американските данъци се очертават да бъдат и кредитните финансови институции на фона на очакванията, че по-ниските данъци ще повишат потреблението и инфлацията в САЩ, принуждавайки Фед да продължи и дори да засили настоящата си политика на постепенно повишаване на лихвените ставки. Общият европейски банков индекс (Stoxx Euroep 600 Bank index) се повишава с 1,4%, докато акциите на Deutsche Bank нараства с 1,17%, на Banco Santander - с 1,44%, на Barclays - с 2,48% и на Société Générale - с 2,04%.

Солиден ръст от над 3% отчитат акциите на европейския самолетостроителен гигант Airbus, след като той пресметна, че може да достави повече от 700 самолети на своите потребителите през настоящата година.

Британският фондов индекс FTSE100 стартира днешната търговия със скок от около 0,8%, педи обаче да парира част от първоначалното си повишение с оглед на рязко поскъпване на паунда през последния час след информации за прогрес в преговорите за Брекзит. Въпреки това индексът FTSE100 се повишава с 0,48%, заличавайки петъчното си понижение с 0,4 на сто.

Фючърсите на американските фондови индекси също бележат растеж преди началото на днешната търговия на "Уолстрийт" като реакция на позитивното гласуване в Сената на данъчния законопроект. Фючърсите на индекса на сините чипове DJIA се повишава с 0,91% (ръст от над 200 пункта), на широкият индекс S&P500 - с 0,6% и на технологичният индекс Nasdaq100 - с 0,43%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени