Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството да се разказват приказки

| обновено на 08.12.17 в 10:48 БНР Новини
Площад Джама ел-Фна, Маракеш, където разказвачите на приказки практикуват старинното изкуство икаят.
Снимка: pixabay.com

Ако решите да се разходите из старата част на Маракеш, непременно се отбийте на площад Джама ел-Фна. Той е в центъра на Медината (така наричат стария град) и винаги е пълен с хора. След като разгледате стоките по сергиите на пазара и се спрете при дресьорите на кобри и маймуни, жонгльорите, въжеиграчите и танцьорите, непременно се отбийте и при разказвачите на приказки. Ще ги откриете лесно: те винаги са заобиколени от хора, които ги гледат и слушат, сякаш са омагьосани.
Разказвачите на приказки практикуват старинното изкуство икаят - умението да се разказва увлекателно и сладкодумно.  Заплащат им скромно, но не това е най-важното за тях - в Мароко те са много почитани и уважавани.
Икаятът съществува повече от хиляда години. Някои от историите са записвани, други прозвучават само от устата на разказвачите. Разказват се берберски и арабски приказки. По традиция разказвачите са мъже. Някога изкуството да се разказват приказки било много разпространено из всички кътчета на Мароко.
Днес площад Джама ел-Фна в Маракеш е сред последните места, където можем да му се насладим, а разказвачите на приказки са на изчезване.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени