Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц: Длъжни сме да преговаряме, но коалиция не е задължително условие

Мартин Шулц
Снимка: БГНЕС

Германската социалдемократическа партия ще започне преговори с християндемократите на Ангела Меркел идната седмица, като резултатът от тях ще остане отворен. Коалиция ще се състави само, ако консерваторите приемат условията на социалдемократите. Това заяви лидерът им Мартин Шулц днес.

Длъжни сме да разговаряме с консерваторите, за да видим дали е възможно да се състави някакво правителство и по какъв начин социалдемократите биха могли да помогнат за това. Но нова коалиция не е задължително условие, посочи лидерът на социалдемократите. В края на тази седмица партията ще има конгрес, на който ще бъде гласувано евентуално участие в управлението. Едва след 15 декември Шулц е готов да се срещне с лидера на християндемократите Ангела Меркел и коалиционния й партньор – лидерът на баварския Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер.

Ако всичко премине по план, ще имаме яснота в четвъртък вечерта за това дали конгресът на Социалдемократическата партия ще одобри предложението. Ако бъде одобрено, ще уговоря среща с госпожа Меркел и господин Зеехофер. На нея ще говорим на базата на написаното предложение. Тогава ще разберем дали има смисъл да продължим да разговаряме, каза Шулц.

Дори и да се стигне до преговори за коалиция и съставяне на коалиционен договор между консерваторите и социалдемократите, той няма да влезе в сила, докато за него не гласува с мнозинство цялата членска маса на Германската социалдемократическа партия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна