Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинското правосъдие обвини Михаил Саакашвили в опит за сваляне на държавната власт

| обновено на 05.12.17 в 18:10
Михаил Саакашвили
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко даде срок от 24 часа на бившия президент на Грузия, а по-късно - губернатор на украинската Одеска област Михаил Саакашвили, да се предаде доброволно на правоохранителните органи в Киев. Иначе властите ще предприемат принудителни мерки да го изправят пред правосъдието, предаде ТАСС.

Украинските власти призоваха Саакашвили да им се подчини и да не провокира кръв и стълкновения. 

Това стана, след като поддръжници на Михаил Саакашвили го извадиха със сила от автомобил на украинската служба за сигурност, предаде ТАСС. 
Бившият губернатор на Одеска област и бивш президент на Грузия беше задържан по-рано днес, след като беше обвинен от Киев в опит за сваляне на държавната власт в Украйна. 
Безредици и сблъсъци със силите на реда се разиграха по-рано днес в центъра на Киев - пред жилището на Саакашвили. Следователи от украинската Служба за сигурност разбиха вратата на дома му, за да извършат обиск и да му връчат обвинителен акт.

Привърженици на Саакашвили обаче оказаха съпротива.

Самият той се изкачи на покрива, нарече украинския президент Порошенко крадец и изменник и призова последователите си да попречат да бъде отвлечен от спецсилите.

Той е заподозрян за незаконно финансиране на протестни акции с пари от привърженици на бившия проруски президент Виктор Янукович.

Адвокат на Саакашвили съобщи, че той вече е обвинен в опит за сваляне на държавната власт. 

Информацията е на ТАСС и БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна