Да вградиш сянката си в музикалната сграда на радиото

Мирослав Данев
Снимка: семеен архив

Името на Мирослав Данев стои изписано върху стотици музикални записи във Фонотеката на БНР, но за всички, с които работеше и се срещаше ежедневно, той беше само Миро. И сега, когато се опитвам чрез неговите най-близки колеги и приятели-музиканти да изведа същественото от образа, който той остави, те отново говорят за Миро. Човек, за да бъде назоваван кратко и ясно от всички наоколо, означава, че има специална власт, роля и в случая тя не беше нито административна, нито се дължеше на външен артистизъм. Той реално присъстваше по своя категоричен начин в пространството на Първо студио и около него, беше ангажиран с него не с трудовия си договор, а с душата и сърцето си на музикант. Правеше всеки път възможното за него усилие да получи най-добрия резултат, най-доброто от изпълнителите, които записва. Създаваше благодатна връзка с творбата и композитора, присъстващ или не на записа, съвременник или отдавна живял, защото познаваше езика на стила, езика на музиката. Самият той „се изразяваше“ чрез него в композициите, които написа, без ни най-малко да натрапва присъствието си с графомански страсти, да „изработва“ композиторския си образ.
Изработването вървеше по линия на самото създаване на всяка една негова творба, задълбочено, грижливо и майсторски в най-добрите му опуси – сред тях са Via dolorosa, Сонатата за флейта и пиано, Струнния му квартет. Съзнанието му беше ангажирано с големите фундаментални образи, отпечатани в човешката история, в нейните противоречия, в моралното извисяване и падение, в загадката Бог и Вселена.
Опирайки се на традицията, в която вярваше, старателно усвояваше музикалния й език, за да го използва с цялата му мощ, ако му е необходимо. Но ако човек се заслуша внимателно ще открие във всяка негова творба един „оазис“ на душевна чистота, на благородна, ненатрапчива красота, на фина чувствителност и смирена, понякога мечтателна изящност. В „тези тактове“ ще можем винаги да го „срещнем“ отново, защото ни е трудно още да си представим, че това няма да стане във фоайето пред Първо студио.

вторник, 5 декември, от 19.20 часа

Още от категорията
Ла Скала - Милано

Миланската Скала откри новия си сезон с „Андре Шение“

Както по традиция, празникът на Милано и тази година преобрази италианския град със светлини, великолепна 30-метрова елха на площад Дуомо и коледна атмосфера. Дните преди 7-и декември бяха наситени с характерното за този период приповдигнато настроение, а прожекторите от цял свят се насочиха към Миланската Скала, в очакване на официалното..

обновено на 13.12.17 в 13:01

„С музиката на Джон Уилямс“

Вторият концерт от музикалната образователна програма „Фортисимо Фамилия“ на Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ под диригентството на Максим Ешкенази, озаглавен „С музиката на Джон Уилямс“, достигна най-високото ниво на „аплодисментометъра“ ми този сезон! Това беше една необикновена вечер! Зала „България“..

обновено на 13.12.17 в 12:30

Радиооркестърът - ни повече, ни по-малко от световно ниво

Когато на 26 май 2017 г. композиторът Джъстин Хъруиц дирижира първото шоу „Ла Ла Ленд“ като концерт на прочутата открита сцена Hollywood Bowl в Лос Анджелис, публиката наброява 17 000 души. На следващата вечер са дори 18 000. Оттогава турнето преминава през най-различни точки на планетата и е огромен хит. На 7 декември стана ясно първо, че и в..

обновено на 13.12.17 в 10:13
Стинг

Зима

Тази наша зимна среща в „Джаз клуб“ съчетава звукозаписи, посветени на зимата и Рождество. Имате възможност да чуете изпълнения на певеца-пианист-автор и продуцент Брус Хорнсби (Bruce Hornsby) от албума му Halcion Days. Интересна, малко странна и нетипична за по-късния период на музиканта продукция, в нея имаме удоволствие да чуем и специалните гости на..

публикувано на 13.12.17 в 09:10
Стефания Георгиева

Стефания Георгиева: Всяка една ситуация за мен е танц

Стефания Георгиева е хореограф, създател на независим танцов театър АТОМ, преподавател по съвременен танц. В рубриката „Човекът“ ви представяме нейния портрет, в който са вплетени ритъмът, музика и желанието да направи невъзможното възможно. Къде се крие предизвикателството да бъдеш независим танцьор? Каква е перспективата за съвременния танц в..

публикувано на 13.12.17 в 09:05

Добруджанският певец Иван Георгиев - около него слънчице грее...

Винаги, когато съм го слушала, тогава и сега, си представям слънчице - красиво, меко, топло.  - думите са на народната певица Галина Дурмушлийска , с която разговарях в предаването "Съботна трапеза" . А повод за нашата радиосреща беше датата 29 ноември, тогава се навърши четвърт век откакто добруджанският певец Иван Георгиев не е..

обновено на 12.12.17 в 23:06

Слушатели организират концерт за събиране на средства за спешна операция на журналистката Станислава Пирчева

На 12-и декември 2017-а от 19.00 ч. в клуб „Rock It” в София (ул. "Петко Каравелов" №5) ще се състои благотворителен концерт за събиране на средства за спешна операция по отстраняване на тумор в мозъка на журналистката от БНР Станислава Пирчева. Нека заедно покажем на Станислава, че по Коледа стават чудеса! Нека ние бъдем нейното чудо! Заедно,..

обновено на 12.12.17 в 17:03