Да вградиш сянката си в музикалната сграда на радиото

Мирослав Данев
Снимка: семеен архив

Името на Мирослав Данев стои изписано върху стотици музикални записи във Фонотеката на БНР, но за всички, с които работеше и се срещаше ежедневно, той беше само Миро. И сега, когато се опитвам чрез неговите най-близки колеги и приятели-музиканти да изведа същественото от образа, който той остави, те отново говорят за Миро. Човек, за да бъде назоваван кратко и ясно от всички наоколо, означава, че има специална власт, роля и в случая тя не беше нито административна, нито се дължеше на външен артистизъм. Той реално присъстваше по своя категоричен начин в пространството на Първо студио и около него, беше ангажиран с него не с трудовия си договор, а с душата и сърцето си на музикант. Правеше всеки път възможното за него усилие да получи най-добрия резултат, най-доброто от изпълнителите, които записва. Създаваше благодатна връзка с творбата и композитора, присъстващ или не на записа, съвременник или отдавна живял, защото познаваше езика на стила, езика на музиката. Самият той „се изразяваше“ чрез него в композициите, които написа, без ни най-малко да натрапва присъствието си с графомански страсти, да „изработва“ композиторския си образ.
Изработването вървеше по линия на самото създаване на всяка една негова творба, задълбочено, грижливо и майсторски в най-добрите му опуси – сред тях са Via dolorosa, Сонатата за флейта и пиано, Струнния му квартет. Съзнанието му беше ангажирано с големите фундаментални образи, отпечатани в човешката история, в нейните противоречия, в моралното извисяване и падение, в загадката Бог и Вселена.
Опирайки се на традицията, в която вярваше, старателно усвояваше музикалния й език, за да го използва с цялата му мощ, ако му е необходимо. Но ако човек се заслуша внимателно ще открие във всяка негова творба един „оазис“ на душевна чистота, на благородна, ненатрапчива красота, на фина чувствителност и смирена, понякога мечтателна изящност. В „тези тактове“ ще можем винаги да го „срещнем“ отново, защото ни е трудно още да си представим, че това няма да стане във фоайето пред Първо студио.

вторник, 5 декември, от 19.20 часа

Още от категорията
Пианистката Надежда Цанова

Пианистката Надежда Цанова - солистка на Радиооркестъра

Надежда Цанова гради международна кариера, започнала от родния ѝ Казанлък, където 5-годишна я слагат пред пианото, защото само така родителите ѝ успяват да укротят буйния ѝ нрав; после преминава през обучение в софийската Музикална академия при професорите Стела Димитрова-Майсторова и Илия Чернаев, а по-късно специализира в Брюксел и Париж. Сега е канена..

публикувано на 21.02.18 в 20:13
Том Уудс

Австралийският диригент Том Уудс е в София за първия си концерт с Радиооркестъра

Маестро Том Уудс гостува за първи път в София по покана на главния диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио   Марк Кадин. В петък, 23 февруари, в зала "България" от 19.30 часа ще звучи френска музика – авторите са Камий Сен-Санс, Клод Дебюси и Морис Равел. Веднага след първата си репетиция в Първо студио на БНР диригентът..

публикувано на 21.02.18 в 19:09

Оперната дива Соня Йончева с нов албум

На 2-и февруари на световния музикален пазар излезе новия диск на Соня Йончева.  Третият солов албум на българската оперна дива е с арии из опери на Джузепе Верди. Селекцията във вердиевия албум е направена лично от певицата, която отбелязва, че най-любимата й ария е тази от операта "Атила". В бележките към книжката на албума Соня Йончева..

обновено на 21.02.18 в 17:52

Детската образователна програма на Виенската Щатсопер

Виенската  Щатсопер е театър, койтo определя като приоритетна политика музикалното възпитание на детска оперна публика. През 1999 г. тогавашният директор Йоан Холендер осъществява своя дългогодишна мечта и създава детски оперен театър към Щатсопер. Построената за тази цел миниатюрна сграда е на последната тераса на театъра, има капацитет от 150..

обновено на 21.02.18 в 17:07
Диригентът Том Уудс

Концерт на Симфоничния оркестър на БНР под палката на Том Уудс – директно предаване от зала „България“ на 23 февруари от 19.30 часа

С концерта си на 23 февруари Симфоничният оркестър на БНР ще отбележи 100-годишнината от смъртта на Клод Дебюси. Гост-диригент Том Уудс , солистка: Надежда Цанова , пиано. В програмата: • Клод Дебюси – Прелюд „Следобедът на един фавн“; • Камий Сен-Санс – Концерт за пиано и оркестър № 2 в сол минор, опус 22; • Морис Равел – „Павана за една..

публикувано на 21.02.18 в 15:30
Лукас Маскиано, Боряна Петрова и водещата Валерия Николова

Утре е концертът на Лукас Маскиано в клуб City stage в София

Утре е концертът на Лукас Маскиано в клуб Citystage в София. На 24 февруари почитателите на Маскиано ще могат да го видят и слушат в Държавния куклен театър в Бургас. В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ аржентинският музикант и пътешественик Лукас Маскиано сподели: Утре предстои един голям концерт, където заедно с Денис Гоев,..

публикувано на 21.02.18 в 12:28

Подготвили сме стилна програма, очакваме силни емоции

През този концертен сезон любителите на народната музика отново ще имат възможност да чуят изпълнения на прочути солисти, познати от така популярните у нас сватбарски оркестри. Представя ги О ркестърът за народна музика на БНР или както още го наричат „оркестърът, съставен от виртуози“. Цикълът се нарича „Класиците на българската сватбарска..

публикувано на 21.02.18 в 11:59